AMP.- Es recupera la taxa d’ocupació dels titulats universitaris però s’estancen les condicions

  • La taxa d'ocupació dels titulats de les universitats catalanes es recupera amb xifres properes a les anteriors a la crisi, però les condicions laborals s'han estancat amb els contractes indefinits sense arribar al 50% del total, segons el sisè estudi d'Inserció Laboral dels titulats universitaris realitzat per l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari (AQU).

VilaWeb
Redacció
11.07.2017 - 18:55

BARCELONA, 11 (EUROPA PRESS)

La taxa d’ocupació dels titulats de les universitats catalanes es recupera amb xifres properes a les anteriors a la crisi, però les condicions laborals s’han estancat amb els contractes indefinits sense arribar al 50% del total, segons el sisè estudi d’Inserció Laboral dels titulats universitaris realitzat per l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari (AQU).

L’enquesta, realitzada a 27.715 persones –17.458 titulats de grau, 8.747 de màster i 1.510 de doctorat– tres anys després d’acabar estudis, assenyala que la taxa s’ocupació se situa en el 89,3% en graus, el 90,5% en màsters i el 93,4% en doctorats, han explicat aquest dimarts en roda de premsa el president d’AQU, Josep Joan Moreso, i el seu director, Martí Casadesús.

Moreso ha afirmat que la taxa d’ocupació s’ha recuperat a “nivells satisfactoris”, però que encara no s’està a l’altura de l’enquesta del 2005, i Casadesús ha ressaltat que a major nivell educatiu, major ocupació, contractes a temps complet i salaris més alts.

Malgrat aquesta recuperació de la taxa d’ocupació, aquesta no va acompanyada d’una millora de les condicions laborals excepte a les enginyeries, ja que un 76,7% ho fa a temps complet –dos punts més que en l’enquesta del 2014 on era un 74,5%– i entre un 32% i un 38% dels titulats universitaris té un contracte temporal.

Els enginyers són els que majoritàriament treballen a temps complet –nou de cada deu–, mentre que només ho fan sis de cada deu titulats en Humanitats i Ciències de la Salut.

Casadesús ha explicat que la temporalitat ha augmentat en els graduats universitaris, passant del 34,8% al 36,7%, mentre que el percentatge de contractes indefinits des del 2008 ha disminuït un 18%.

Els empleats amb un salari superior als 2.000 euros mensuals bruts han augmentat i se situen en el 40,9% –ha crescut des del 35,3% de fa tres anys–, on el principal increment és en l’àmbit de les Enginyeries, en el qual el 64% de graduats ho perceben.

TREBALLAR A l’ESTRANGER, MINORITARI

Casadesús ha explicat que l’opció de treballar a l’estranger és “minoritària”, amb un 3,6% dels graduats, un 5,8% dels titulats amb màsters i un 7,2% dels quals tenen un doctorat.

Tant Casadesús com Moreso han coincidit que, en vista dels resultats, l’adaptació de les titulacions a l’Espai europeu d’educació superior ha tingut un efecte positiu en la qualitat de la formació: “Els graus han millorat l’adquisició de competències dels graduats”.

L’estudi detecta una tendència positiva en la valoració de totes les competències, sobresortint en formació teòrica i pensament crític, però que segueix com a “assignatura pendent” els idiomes, ja que és on més diferència existeix entre el nivell de formació rebut i el que es necessita per treballar.

L’enquesta també assenyala que es prolonga el període de formació per mitjà de postgraus, màsters o doctorats, ja que el 53,6% dels graduats opta per seguir estudiant.

Set de cada deu estudiants de grau asseguren que repetirien la carrera que han cursat, mentre que en el cas dels màsters se situa en el 65%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor