05.10.2017 - 17:01
La resolució obliga Forcadell a acreditar aquesta suspensió en el termini màxim de deu dies i li adverteix de responsabilitats penals
MADRID, 5 (EUROPA PRESS)
El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat per “urgència excepcional” suspendre l’acord del Parlament que fixa pel dilluns 9 d’octubre la compareixença davant la Cambra del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per abordar els resultats del referèndum de l’1 d’octubre. De no suspendre’s la convocatòria es produiria un perjudici “d’impossible o molt difícil reparació”, segons el tribunal de garanties.
La suspensió es produeix a petició del PSC, que va presentar un recurs d’empara en el qual defensa que l’acord que va prendre el Parlament per fixar la compareixença del president vulnera els drets dels diputats de la Cambra catalana. El recurs, que havia correspost inicialment a una de les Sales del tribunal, la Segona, va ser finalment abocat al Ple i acordada la seva admissió a tràmit.
Els socialistes invocaven en el seu recurs l’article 56.6 de la Llei Orgànica del TC (LOTC) que l’habilita a suspendre de forma total o parcial l’objecte del recurs d’empara –la petició de compareixença de Puigdemont– en el moment “de l’admissió a tràmit”. Els dotze magistrats del tribunal de garanties han acollit favorablement aquesta petició.
Afirma que concorre la “urgència excepcional” a la qual es refereix el citat precepte, atès que l’execució de l’acord impugnat “produiria un perjudici d’impossible o molt difícil reparació que faria perdre la seva finalitat al recurs d’empara”.
L’article aplicat, el 56.6 de la llei que regula el funcionament del propi TC, assenyala que “en supòsits d’urgència excepcional, l’adopció de la suspensió i de les mesures cautelars i provisionals podrà efectuar-se en la resolució de l’admissió a tràmit. Aquesta adopció podrà ser impugnada en el termini de cinc dies des de la seva notificació, pel Ministeri Fiscal i altres parts personades.”
La decisió que s’ha adoptat afecta concretament l’acord de la Mesa del Parlament de Catalunya d’aquest dimecres, que convoca la celebració del Ple perquè el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, “valori els resultats del referèndum del dia 1 d’octubre i els seus efectes”.
Aquesta mesura cautelar de suspensió pot ser impugnada en el termini de cinc dies des de la seva notificació pel Ministeri Fiscal i altres parts personades”, segons preveu la pròpia norma. A més, la resolució del TC diu que és “radicalment nul i sense valor ni cap efecte, qualsevol acte, resolució, acord o via de fet que contravingui la suspensió acordada”.
ESPECIAL TRANSCENDÈNCIA CONSTITUCIONAL
Assenyala, així mateix, que el recurs d’empara té “especial transcendència constitucional” perquè els actes impugnats “no només poden afectar l’exercici de l’ius in officium dels parlamentaris recurrents (article 23.2 de la Constitució) i al dret dels ciutadans de Catalunya de participar en els assumptes públics a través dels seus representants (article 23.1 CE) sinó que, a més, la qüestió plantejada pot afectar l’aplicació i general eficàcia de la Constitució, al mateix temps que es tracta d’una qüestió jurídica de rellevant i general repercussió social, que té conseqüències polítiques generals”.
El Ple acorda la notificació personal de la resolució a la Presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i als membres de l’òrgan citat, als quals adverteix “del seu deure d’impedir o de paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada, advertint-los de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, a les quals poguessin incórrer en cas de no atendre aquest requeriment”.
A més, es requereix amb caràcter urgent al Parlament, per conducte de la seva presidenta perquè, en aplicació del que es disposa a l’article 51 LOTC, en un termini que no excedeixi de deu dies, “remeti certificació o fotocòpia adverada de les actuacions”.
Conforme a l’article 87.1 LOTC, sense perjudici de l’obligació que aquest precepte imposa a tots els poders públics de complir les resolucions d’aquest Tribunal, s’ordena concretament que la suspensió sigui personalment notificada a Forcadell i als integrants de la Mesa del Parlament Lluis Guino i Subiros, Vicepresident Primer; José María Espejo-Saavedra Conesa, Vicepresident segon; Anna Simó i Castelló, Secretària Primera; David Pérez Ibánez, Secretari Segon; Joan Josep Nuet i Pujals, Secretari tercer i a Ramona Barrufet i Santacana, Secretària Quarta.
El Tribunal ha donat trasllat de la seva decisió al recurrent així com al Parlament, al Govern de la Generalitat i al Ministeri Fiscal, que disposaran de cinc dies per formular al·legacions.
RAONS DEL PSC
Els recurrents, diputats del Parlament, denunciaven que la convocatòria del Ple vulnera el seu dret, reconegut a l’article 23.2 de la Constitució, “a exercir els càrrecs i funcions públiques en condicions d’igualtat, sense pertorbacions il·legítimes, amb els requisits assenyalats en les lleis”.
Manifestaven, així mateix, que la vulneració del seu dret “es produeix pel trencament radical de la Constitució i de l’Estatut d’Autonomia que comportaria la declaració formal de la independència de Catalunya”.
Finalment, al·legaven que l’acord de la Mesa incompleix les resolucions del TC mentre pretén aplicar el previst a la Llei del referèndum i a la Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república, suspeses ambdues pel Tribunal. Per aquestes raons, sol·licitaven al Tribunal la nul·litat de la convocatòria del Ple ja que la seva celebració i, per últim, la declaració d’independència suposarien un “perjudici irreparable” del dret la protecció del qual es reclama.