AMP.- El TC suspèn la declaració de ruptura i obre camí per actuar contra Forcadell

  • Dóna 20 dies al Parlament perquè l'informi del compliment de les seves advertències

VilaWeb
Redacció
01.08.2016 - 15:24

Dóna 20 dies al Parlament perquè l’informi del compliment de les seves advertències

MADRID, 1 (EUROPA PRESS)

Els onze magistrats que conformen el Tribunal Constitucional (TC) han acordat aquest dilluns suspendre la resolució per la qual el Parlament va començar el procés de secessió i ha fet el primer pas per adoptar, si es donés el cas, les mesures sol·licitades pel Govern espanyol com la imposició de multes o l’obertura d’un procediment penal contra els responsables de la iniciativa parlamentària.

Fonts del Tribunal de garanties han assenyalat que la decisió adoptada després d’hora i mitja de debat no suposa l’adopció encara d’aquestes mesures, si bé es dóna el primer pas per dur-les a terme.

En aquest sentit, es requereix la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, els altres membres de la Mesa del Parlament i el secretari general de la Cambra perquè, en el termini de 20 dies hàbils informin sobre el compliment de les resolucions ja adoptades el desembre i el passat 19 de juliol “a efectes de l’eventual adopció pel Tribunal de les mesures previstes” en la Llei Orgànica per fer complir les seves resolucions.

MÉS ENDAVANT, LA NUL·LITAT

L’admissió de l’incident suposa donar trasllat a la Fiscalia i al Parlament de la petició de nul·litat feta per l’Advocacia de l’Estat aquest divendres passat.

En aquest sentit, el Ple del TC dóna 20 dies de termini perquè les parts formulin les al·legacions que estimin convenients.

La suspensió de la vigència de la resolució de ruptura és conseqüència automàtica de la invocació per part del Govern espanyol, en el seu recurs, de l’article 16.2 de la Constitució, que estableix que la impugnació per l’Executiu central produirà la suspensió de la disposició recorreguda durant un mínim de cinc mesos.

La decisió adoptada aquest 1 d’agost per unanimitat de tots els membres del tribunal serà notificada personalment a Forcadell, als altres membres de la mesa del Parlament i al secretari general de la cambra, així com el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i a la resta dels membres del Consell de Govern de la Generalitat.

En aquest sentit, el TC els adverteix “del seu deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada, i els avisa de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en les quals poguessin incórrer”.

L’últim punt acordat després del Ple, que és la primera vegada que es dóna pel Tribunal de garanties, és el requeriment a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell i altres membres de la Mesa de l’informe sobre el compliment de les resolucions d’aquest òrgan conforme al qual assenyala el fa poc reformat article 92 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC).

APLICACIÓ DE LA REFORMA

En l’esmentat article, en el punt número 4, es diu expressament que, en cas d’advertir-se que una resolució dictada pel TC pogués ser incomplerta aquest òrgan ha de requerir els qui correspongui que informin sobre aquesta qüestió, que és la novetat que ha adoptat aquest dilluns l’òrgan presidit per Francisco Pérez de los Cobos.

Rebut l’informe, “si el Tribunal apreciés l’incompliment total o parcial de la seva resolució” podrà adoptar diverses mesures que van des de la imposició de multa coercitiva de 3.000 als 30.000 euros, acordar la suspensió en les seves funcions de les autoritats incomplidores, requerir la col·laboració del Govern espanyol per fer complir les seves sentències o fins i tot “deduir l’oportú testimoni de particulars per exigir la responsabilitat penal que pogués correspondre”.

L’Executiu, que centra bona part de les responsabilitats en la presidenta de la Cambra, ha emplaçat el tribunal a adoptar aquesta última, fet que en la pràctica suposa que el tribunal remeti a la Fiscalia el conjunt d’actuacions desenvolupades per Forcadell perquè, “en el seu cas”, es pugui procedir penalment contra ella.

D’altra banda, l’incident d’execució de sentència interposat per l’Advocacia de l’Estat també demanava al Tribunal Constitucional que emplaci una sèrie de responsables públics catalans –entre els quals hi ha el president de la Generalitat– que s’abstinguin de fer qualsevol actuació que pugui incomplir les seves sentències i avançar en la resolució de “desconnexió”.

També sol·licitava que s’imposés als responsables del Parlament la prohibició expressa de convocar els òrgans de la Cambra per debatre i votar cap iniciativa que “directament o indirectament” pretengui donar compliment a la resolució impugnada.

I, a més, que Puigdemont i els seus consellers no puguin tramitar propostes legislatives, dictar normes de rang reglamentari o portar a terme qualsevol iniciativa que pugui donar compliment a aquesta resolució, advertint-los de les responsabilitats en cas d’incomplir, incloses les penals.

L’escrit de l’Advocacia qualificava la resolució com “un acte de frontal desacatament i manifest incompliment” a la Constitució i avisa que tant el Parlament català com la Generalitat constitueixen “instàncies cridades a posar en marxa el procés secessionista”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor