08.07.2016 - 17:25
|
Actualització: 09.07.2016 - 21:18
Els últims anys ha sobresegut denúncies similars contra altres alcaldes com Belloch o Rodríguez Comanador
MADRID, 8 (EUROPA PRESS)
El Tribunal Suprem ha arxivat la causa oberta a l’actual senadora del PP Rita Barberá per incomplir la llei de memòria històrica a València durant el període en què la senadora del PP va ser alcaldessa de la ciutat.
En una sentència feta pública aquest divendres, el contingut de la qual coincideix amb el criteri de la Fiscalia, la Sala penal rebutja la denúncia per delictes de desobediència i denegació d’auxili, i subsidiàriament per una falta contra l’ordre públic perquè els fets no són constitutius de delicte, en la mateixa línia que ha fet els últims anys amb denúncies similars contra altres alcaldes que també eren aforats com el de Saragossa, Juan Alberto Belloch; o d’Almeria, Luis Rogelio Rodríguez Comendador.
L’assumpte el va enviar al Tribunal Suprem a final del mes d’abril el Jutjat d’Instrucció número 16 de València, que va al·legar la condició d’aforada de la parlamentària per declarar-se incompetent respecte d’aquest assumpte, un cop acreditada la condició de Barberá com a membre del Senat –forma part de la Comissió Permanent i a més és senadora territorial–, per la qual cosa el seu lloc no és renovat després de les últimes eleccions del 26J.
L’alt tribunal destaca també que la llei de memòria històrica del 2007 recull l’obligació genèrica de les Administracions Públiques d’adoptar mesures tendents, entre d’altres coses, a la retirada d’objectes commemoratius de la Guerra Civil i de la dictadura franquista, però en la denúncia del jutjat valencià no es relata que s’hagués donat una ordre directa i expressa a la llavors alcaldessa Rita Barberá per prendre mesures i retirar aquests símbols en compliment de l’esmentada Llei, ni tampoc que ella s’hagués negat a complir aquesta ordre prèvia.
“Els dos elements –destaca la sentència del Supremo– l’existència d’una ordre expressa i la negativa posterior al seu compliment, queden necessaris per apreciar el delicte invocat, és a dir, per atorgar rellevància penal als fets”.
NO SE LI VA ORDENAR CATÀLEG DE VESTIGIS
De la mateixa manera, tampoc no hi ha constància que l’exalcaldessa hagués rebut una ordre concreta i específica per, en compliment de la mateixa Llei, fer un catàleg de vestigis de la Guerra Civil i la dictadura. La denúncia contra Barberá va ser plantejada per dos dirigents del PSOE valencià i l’advocat Eduardo Ranz.
Formalment, Barberá deixarà de ser senadora el pròxim 18 de juliol, data en la qual es dissoldran les comissions Permanents tant del Congrés dels Diputats com del Senat, si bé tornarà a recuperar la seva condició l’endemà, quan es constitueixin les Corts.
El que encara continua pendent és el dictamen que ha d’elaborar el Ministeri Públic per una altra de les causes que han arribat al Suprem contra Barberá, que és l’enviada per titular del Jutjat d’Instrucció número 18 de València, Víctor Gómez, per presumpte blanqueig en el grup municipal del PP al consistori en el marc de l’anomenada ‘operació Taula’ derivada del cas Imelsa.