AMP.- El PSC crida a no participar en l’1-O i exigeix claredat als ‘comuns’

  • Els seus diputats sortiran de l'hemicicle quan es voti la llei del referèndum

VilaWeb
Redacció
04.09.2017 - 14:38

Els seus diputats sortiran de l’hemicicle quan es voti la llei del referèndum

BARCELONA, 4 (EUROPA PRESS)

El secretari d’Organització del PSC, Salvador Illa, ha explicat que el seu partit no s’implicarà en la campanya del referèndum anunciat per a l’1 d’octubre i es limitarà a demanar als catalans que no participin en aquest “engany”, i a més considera que els ‘comuns’ han d’afrontar l’1-O amb claredat.

“És temps de claredat: volem sentir d’Ada Colau i dels ‘comuns’ si votarien ‘sí’ o ‘no’ en l’engany de l’1-O”, ha destacat aquest dilluns en roda de premsa a la seu del partit després de la reunió de l’Executiva.

Illa ha destacat que, al marge del sentit del vot, l’alcaldessa de Barcelona ja ha assegurat al PSC –el seu soci de govern– que no se saltarà la llei a cap moment, i els socialistes catalans confien que així serà.

Precisament sobre el paper municipal del PSC, ha subratllat que “cap alcalde” se saltarà la llei col·laborant amb l’1-O, com tampoc ho farà –ha afegit– cap representant institucional ni diputat.

Ha detallat que els diputats del PSC sortiran de l’hemicicle si finalment es vota la llei del referèndum –previsiblement aquest dimecres–, encara que abans “faran ús de tots els mecanismes disponibles” per evitar-ho.

En preguntar-li per què abandonaran el seu escó si no ho han fet en anteriors votacions relacionades amb el procés independentista, ha dit: “És la primera vegada perquè el que volen fer ara és d’una gravetat sense parangó”.

VOL DEMANAR DICTAMEN Al CGE

El PSC considera que pretendre aprovar la llei del referèndum incloent-la en l’ordre del dia a última hora i sense debatre-la abans és un atac als drets dels diputats, i per això reivindica que, abans de la votació final, s’obri un període d’esmenes i es permeti als grups demanar dictamen al Consell de Garanties Estatutàries (CGE).

Illa ha apuntat que tot aquest procés té greus tares democràtiques, com que “no es compleixen cap dels requisits fixats per la Comissió de Venècia” perquè un referèndum es reconegui internacionalment, com són convocar-ho amb més d’un any d’antelació, garantir la imparcialitat i facilitar el vot per correu i exterior.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor