AMP.- El Parlament demana al TC que aixequi la suspensió de la llei d’emergència social

  • Avisa que no aixecar-la causaria "greus perjudicis socials"

VilaWeb
Redacció
07.07.2016 - 14:48

Avisa que no aixecar-la causaria “greus perjudicis socials”

BARCELONA, 7 (EUROPA PRESS)

El Parlament ha publicat aquest dijous les al·legacions presentades al Tribunal Constitucional perquè aixequi la suspensió dels articles de la llei catalana 24/2015 d’emergència social, després del recurs de l’Estat.

Segons publica el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC), la cambra argumenta que la llei de mesures urgents per afrontar l’emergència social en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica ni envaeix les competències estatals ni és “incompatible” amb les lleis de l’administració central, per la qual cosa demana que acceleri els tràmits per aixecar el bloqueig dels esmentats articles.

Els lletrats de la cambra catalana exposen que, malgrat que el preàmbul de la llei 24/2015 invoca un article concret de l’Estatut que no empara tots els articles de la norma, hi ha d’altres articles a l’Estatut que sí que ho fan.

Per això, l’escrit d’al·legació defensa que afirmar que s’envaeixen competències és “erroni, ja que els títols competencials invocats en el recurs” relatius a habitatge estan emparats per l’Estatut.

COMPETÈNCIES “EXPANSIVES”

Els advocats adverteixen que les competències estatals en matèria de consum i d’habitatge “queden tan expansives que comporten una desfiguració injustificada de les competències autonòmiques”.

“No és cert que correspongui a l’Estat la regulació social de la propietat”, incideixen, i afirmen que aquest és un principi estructural de la regulació que cal establir sigui quin sigui el legislador –estatal o autonòmic–.

De fet, entenen que el dret de propietat és susceptible de ser objecte de diverses intervencions públiques i que “l’abast que atribueix la Constitució a l’Estat és limitat”, per la qual cosa conclouen que la comunitat no resulta privada de la seva competència.

Per això lamenten que en el recurs, quan s’esgrimeix la incompatibilitat de lleis, “ni tan sols entra a raonar una possible coexistència” entre dues normes.

CONTINGUT DE LA NORMA

Els lletrats al·leguen que la llei suspesa no només ofereix una solució temporal per evitar els desnonaments, sinó que proposa un instrument definitiu com és oferir el “reallotjament de les persones afectades”.

A més, asseguren que les mesures estatals “no són suficients” per abordar els problemes socials que es plantegen a Catalunya –que detalla que són d’especial intensitat–, i han matisat que la llei suspesa no s’oposa a les lleis de l’Estat, sinó que les complementa.

Així, el text avisa l’Alt Tribunal que si no s’aixeca la suspensió es causaran “greus perjudicis socials”, i garanteix que el seu aixecament no perjudicaria l’economia dels bancs o la dels fons d’inversió en actius immobiliaris.

“Durant el període que ha produït els seus efectes –la llei suspesa– no hi ha constància que hagin patit un impacte negatiu en el seu negoci ni el mercat immobiliari o hipotecari”, diu el document.

SUPORT DEL PARLAMENT

L’escrit subratlla que la major part dels preceptes recorreguts van ser aprovats per unanimitat al Parlament i qualifica de “significatiu que cap diputat o grup parlamentari no detectés vicis o defectes que ara s’atribueixen” a la regulació contra la qual s’ha recorregut.

Paral·lelament a la via de les al·legacions, després de conèixer-se la notícia de la suspensió, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat la creació a través del Parlament d’una nova llei de lectura única que recollirà tot el relatiu a l’emergència social amb l’objectiu de deixar “sense efectes pràctics” les suspensions.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor