30.05.2017 - 20:04
La llei de ciberseguretat cau de l’ordre del dia en portar-la Cs al Consell de Garanties
BARCELONA, 30 (EUROPA PRESS)
El Parlament debatrà aquest dimecres la llei de la comunitat catalana en l’exterior, que cerca donar suport, assistir i protegir els catalans residents a l’estranger, així com una proposició de llei de Cs de protecció dels denunciants i altres mesures contra la corrupció.
Aquesta llei vol crear el Registre de Catalans Residents en l’Exterior, d’inscripció gratuïta i voluntària, regular les comunitats catalanes i reconèixer-les oficialment, i impulsar el Consell de la Catalunya Exterior com a òrgan assessor i de participació.
També es debatrà una proposició de llei de Cs sobre protecció dels denunciants i altres mesures de lluita contra la corrupció, a la qual cap grup ha presentat esmenes a la totalitat, la qual cosa no significa que hi hagi partits que vulguin esmenar-la en profunditat.
Aquesta és la intenció, com a mínim, d’ERC, SíQueEsPot i la CUP, que han secundat la roda de premsa d’una de les fundadores de Xnet –plataforma a la xarxa per destapar casos de corrupció–, Simona Levi, que ha criticat l'”operació cosmètica i perillosa” que suposen les iniciatives de Cs al Congrés i el Parlament sobre aquesta matèria.
AGÈNCIA DE CIBERSEGURETAT
En l’ordre del dia també estava previst inicialment el debat final sobre la llei de creació de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, però ha caigut perquè Cs ha decidit aquest dimarts demanar un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries.
En demanar Cs un dictamen al Consell de Garanties perquè es pronunciï sobre si la llei s’adequa a l’Estatut i a la Constitució, aquest debat s’ajornarà almenys un mes, que és el termini que té per pronunciar-se l’òrgan consultiu de la Generalitat.
Aquesta agència és un òrgan dissenyat pel Govern que vol substituir el Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat) i que s’encarregarà de prevenir, detectar, respondre i investigar incidents o amenaces a les xarxes i en els sistemes d’informació públics.
VIA UNILATERAL
El ple d’aquest dimecres és el primer des que el Govern i els partits independentistes van escenificar la seva aposta per celebrar un referèndum unilateral d’independència davant la negativa del Govern central d’acceptar qualsevol negociació sobre el tema.
Així, serà la primera oportunitat perquè els partits de l’oposició interpel·lin sobre aquesta qüestió al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que s’ha donat dues setmanes de marge per anunciar la data i la pregunta de la votació.
També s’ha inclòs en aquest ple una iniciativa de la CUP per modificar el text de la llei municipal de Catalunya en matèria de protecció de les municipalitzacions, que es tramita pel procediment d’urgència extraordinària.