26.07.2017 - 17:48
L’oposició acusa JxSí i la CUP d'”atropellar” els drets de la minoria parlamentària
BARCELONA, 26 (EUROPA PRESS)
El Parlament ha donat llum verda aquest dimecres amb els 72 vots de JxSí, la CUP i el diputat no adscrit Germà Gordó i malgrat el rebuig de la resta de grups –63 vots– la reforma del reglament de la Cambra que permetrà als dos partits independentistes aprovar pel mecanisme de lectura única –el procediment de màxima urgència– la llei del referèndum de l’1 d’octubre i les conegudes com a lleis de desconnexió.
El portaveu adjunt de JxSí Roger Torrent ha defensat que la reforma del reglament és “perfectament constitucional i perfectament estatutària” i ha recordat que el reglament del Congrés dels Diputats inclou la mateixa regulació sobre l’aprovació de lleis per lectura única.
El diputat de Cs i vicepresident segon del Parlament, José María Espejo-Saavedra, ha titllat de ‘cacicada’ la reforma del reglament i ha censurat que l’única cosa que persegueix és “emmordassar l’oposició” que s’oposa a les lleis que cerquen declarar la independència.
Fins ara en el Parlament es podrien tramitar per lectura única, d’una banda, les lleis del Govern i, per l’altre, les lleis que presentessin els partits sempre que aprovar-les pel tràmit d’urgència tingués el consens de tots els grups de la Cambra.
Amb aquesta reforma, JxSí i la CUP s’asseguren poder aprovar lleis de forma urgent solament amb els seus vots i malgrat que ho rebutgin la resta de grups de la Cambra: aquest mecanisme permet aprovar lleis amb un sol debat i en un sol dia.
L’oposició considera que els dos partits independentistes volen aprovar les lleis sobiranistes per aquest sistema per donar el mínim marge possible de maniobra al Govern central per impugnar-les.
“UN ESPECTACLE DANTESC”
El diputat del PSC Ferran Pedret ha manifestat que la reforma “atropella els drets de l’oposició”: restringeix el nombre de debats que fa la Cambra sobre les lleis, la possibilitat de presentar esmenes i la possibilitat de demanar que el Consell de Garanties Estatutàries digui si les lleis d’adecuan a la Constitució i a l’Estatut.
Joan Coscubiela (SíQueEsPot) ha acusat JxSí i a la CUP de trepitjar els drets democràtics de l’oposició i els ha advertit que reformes com aquesta juguen en contra de celebrar un referèndum amb garanties i amb el reconeixement internacional imprescindible: “El que es proposen fer l’1 d’octubre no és un referèndum ni res que se li sembli”.
Alejandro Fernández (PP) ha definit la reforma com “un espectacle dantesc, una estratègica llunàtica i una astúcia ‘cutre’ i estiuenca” i ha assegurat que el procés sobiranista no triomfarà perquè està al marge de l’Estat de Dret.
L’oposició lamenta, a més, que JxSí i la CUP ha menyspreat el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, l’òrgan consultiu de la Generalitat que va considerar inconstitucional utilitzar la lectura única lleis de calat –com les sobiranistes–, i va defensar que aquest mecanisme només podia utilitzar-se per a lleis de màxima “simplicitat”.
PER AL REFERÈNDUM
La diputada de la CUP Anna Gabriel ha admès que la reforma és per aconseguir el referèndum i la independència enfront de l’Estat d’excepció que, al seu judici, el Govern central cerca imposar: “Si la legislació vigent no reconeix el dret a l’autodeterminació s’ha de canviar i, si no es pot canviar, s’ha de desbordar”.
Torrent (JxSí) ha criticat als partits que s’oposen a la reforma ser els mateixos que s’oposen al referèndum de l’1 d’octubre i ha conclòs: “El que faci falta per posar les urnes”.
EL PARLAMENT OBRIRÀ EL 15 D’AGOST
La reforma del Parlament inclou altres punts: fins ara el Parlament tancava per vacances parlamentàries entre l’1 i el 31 d’agost, mentre que ara només ho farà entre l’1 d’agost i el 15, dues setmanes menys.
Aquesta qüestió també s’ha interpretat com una maniobra de JxSí i la CUP per tenir el Parlament actiu abans de setembre per aconseguir més marge per tenir a punt les lleis sobiranistes de l’1 d’octubre, la data del referèndum.