24.08.2017 - 14:34
Consideren “notòriament infundat i prematur” el recurs del Govern central
BARCELONA, 24 (EUROPA PRESS)
El Parlament ha presentat al Tribunal Constitucional (TC) les al·legacions en relació al recurs interposat pel Govern espanyol contra la reforma del reglament de la cambra que consideren “clarament preventiu”, a més de constatar que és una via que ja existeix en altres comunitats i en les Corts.
El Butlletí Oficial del Parlament publica aquest dijous les al·legacions formulades per la cambra catalana contra l’apartat segon de l’article 135 del reglament, on demanen l'”aixecament immediat” de la suspensió de la norma.
En aquestes al·legacions es recull que el TC ha declarat reiteradament que la naturalesa directa i abstracta que té el recurs d’inconstitucionalitat ho fa inadequat per ser utilitzat amb finalitats preventives.
“Aquest caràcter preventiu i focalitzat a una aplicació concreta i específica de l’article 135.2 es fa també evident en els arguments que el recurs utilitza per contextualitzar la impugnació” perquè, asseguren, es dóna per fet que la seva finalitat serà l’aprovació de lleis que donin aparent cobertura legal a la convocatòria del referèndum anunciat per a l’1 d’octubre.
“Per molt fundades que puguin ser aquestes sospites, això no és suficient per modificar els marcs impugnatoris que estableix la Constitució i la Llei del TC, ni per desnaturalitzar el caràcter abstracte que defineix la naturalesa del recurs d’inconstitucionalitat. Aquest recursos no pot dependre de la ‘teoria del risc”, destaquen.
Per això, consideren “notòriament infundat i prematur” el recurs del Govern central, i argumenten que la lectura única és una pràctica àmpliament estesa, regulada en els reglaments del Congrés i present en altres càmeres autonòmiques.
En les al·legacions constaten que la reforma del reglament resulta “perfectament homologable a la regulació que del procediment legislatiu en lectura única fan altres reglaments parlamentaris, tant en el que concerneix a la iniciativa per engegar el procediment, com al tracte que aquests reglaments donen a la facultat de presentar esmenes”.
AUTONOMIA DEL PARLAMENT
També al·leguen que el Parlament té una important autonomia, la qual cosa li permet regular les condicions de la seva organització i funcionament així com l’estatus jurídic dels seus membres, per la qual cosa defensen que pot autoregular-se a través dels seus reglaments “sense que càpiga cap interferència d’un altre poder públic”.
Destaquen que el reglament és una norma que emana del Parlament, i gaudeix per això d’una especial força normativa accentuada pel principi d’autonomia parlamentària que garanteix l’Estatut i la Constitució, per la qual cosa demanen al TC que “respecti” l’exercici d’aquest poder i de les seves diverses orientacions polítiques.
A més, exposen que la reforma del reglament no vulnera el dret de participació dels representant parlamentaris.