AMP.- El Govern signarà al juliol el pacte per la Reforma Horària per aconseguir-la el 2025

  • Inclourà el menjador escolar en instituts, amb una prova el proper curs a Prats de Lluçanès

VilaWeb
Redacció
12.06.2017 - 12:37

Inclourà el menjador escolar en instituts, amb una prova el proper curs a Prats de Lluçanès

BARCELONA, 12 (EUROPA PRESS)

La consellera de Presidència de la Generalitat, Neus Munté, ha anunciat que el Govern signarà al juliol el pacte nacional per la Reforma Horària, amb l’objectiu de finalitzar la seva implementació el 2025, i ha afegit que s’ha arribat a compromisos amb els sectors socials i econòmics per recuperar les “dues hores de desfasament horari” actuals.

Ho ha explicat aquest dilluns en roda de premsa de presentació de la IV Setmana dels Horaris, entre aquest dilluns i el diumenge, i ha destacat que al juliol difondran també els acords als quals s’ha arribat en els últims mesos en taules sectorials, “des de la voluntat de totes les parts” i sense forçar-los, en un acte acompanyada del diputat Fabián Mohedano, l’escriptor Marius Serra i el sociòleg Salvador Cardús.

Després de la signatura, s’establirà un pla de transició cap a la reforma que crearà una estructura transversal per controlar el seu compliment, i s’iniciarà una anàlisi de les mesures que requereixen costos econòmics, com les condicions laborals, a més de proves pilot.

Mohedano ha afegit que sindicats i patronals fa temps que analitzen aquesta reorganització i que el 2016 es van realitzar pràctiques concretes de flexibilitat laboral “amb èxit”.

El diputat i impulsor de la Reforma ha relatat que l’any passat també es van aconseguir adhesions al pacte a nivell municipal, entre les quals hi ha localitats que han realitzat proves pilot en horaris comercials, mentre que s’ha realitzat un treball parlamentari per redactar la legislació de la reforma, així com 150 conferències i 350 reunions amb actors implicats.

Entre les mesures en les quals consistirà aquesta reforma, Munté ha destacat la inclusió del menjador escolar en els instituts, sobre el que l’institut de Prats de Lluçanès (Barcelona) farà una prova pilot el proper curs, i és probable que altres centres segueixin aquest exemple en els propers dos anys, ha explicat Mohedano en declaracions a Europa Press.

En l’acte, la consellera ha destacat que aquesta reorganització del temps serà una eina per reduir desigualtats socials i de gènere, i es concretarà en un augment de mecanismes de flexibilitat laboral i de teletreball, així com un avanç del final de la jornada laboral i una millora de la competitivitat, un concepte que ha remarcat que “no pot estar vinculat” a la presencialitat en el treball.

També ha esmentat l’augment de gestions administratives que puguin realitzar-se per Internet, analitzar la possibilitat d’avançar l’hora punta televisiva i eliminar l’oferta per a nens i adolescents de l’horari nocturn en aquest mitjà, al que ha afegit avançar les activitats extraescolars.

Munté ha afegit mesurades com la distinció d’una franja horària de “consum responsable”, i millores en la mobilitat que redueixin els accidents ‘in itinere’, com l’increment de transport públic i col·lectiu en horaris de màxima afluència, a més de canvis en els horaris de dormir i menjar que tenen una incidència en la salut.

Els impulsors de la Reforma Horària han organitzat fins a aquest diumenge la IV setmana temàtica en localitats com Barcelona i Girona, que comptarà amb actes, xerrades i conferències, al costat de mesures com l’avanç a les 8.30 hores de l’horari de l’Oficina d’Atenció Ciutadana de Premià de Mar (Barcelona).

REFORMA EN L’ESTAT

Mohedano ha afirmat que li consta que el Govern espanyol està treballant en una racionalització dels horaris, però ha criticat que mentre plantegen estipular les 18.00 hores per sortir de la feina, no contemplen limitar l’horari dels comerços ni el del ‘prime time’, i ha afegit que el president Mariano Rajoy parla de canviar el fus horari per millorar la conciliació, la qual cosa ha dit que “no té res que veure”.

Cardús ha observat que una de les grans dificultats d’aquesta reforma és la necessitat que existeixi un “moment zero” i que alguns elements clau s’engeguin simultàniament, ja que no es pot començar en ritmes diferents, ha mantingut.

El sociòleg, també impulsor de la reforma, ha destacat que una altra dificultat que té aquesta és la d’entrar en un debat que té a veure amb el poder, i ha dit que en les desigualtats d’horaris “hi ha qui treu profit”, i una reorganització entrarà en un diàleg amb certs poders.

“LA GESTIÓ DE LA VIDA”

A una conversa amb Serra, en la qual ha afirmat que, en contra del que se sol creure i afirmar, “no és veritat que el temps sigui escàs” i que és el seu ús desordenat el que produeix percepció d’escassetat, i ha cridat a estendre aquesta idea al costat de la que no és que els actuals siguin temps accelerats, perquè el temps no s’accelera, sinó que són temps més intensos amb més interaccions socials.

Serra ha publicat recentment un llibre relacionat amb el concepte del temps, ‘D’on trec el temps’ (Empúries), i s’ha posicionat a favor de la reforma horària perquè ha dit que “la gestió del temps és la gestió de la vida”, ja que no hi ha gens més transversal que el temps.

Sobre el temps d’oci, ha observat que “està sobrevalorat anar tard”, ja que quan de jove va anar a estudiar al Regne Unit va viure experiències com sortir d’un concert amb la sensació de que eren les 4.00 de la matinada, quan en realitat eren encara les 22.00 hores i a ell i als seus companys els va donar temps de tornar amb metro a casa i anar a classe al matí següent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor