AMP.- El Govern reactiva la construcció d’habitatge per a lloguer social amb 98 pisos

  • Preveu adquirir més de 500 pisos a entitats financeres aquest any i superar els mil des del 2015

VilaWeb
Redacció
22.05.2017 - 17:14

Preveu adquirir més de 500 pisos a entitats financeres aquest any i superar els mil des del 2015

BARCELONA, 22 (EUROPA PRESS)

La Generalitat reactivarà la construcció d’habitatge públic per a lloguer social amb quatre promocions que sumen 98 pisos al Masnou, Rubí (Barcelona) i els barris barcelonins del Carmel i el Polvorí.

Així ho han explicat aquest dilluns els consellers de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull, i de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, que han indicat que des del 2014 no es construïa habitatge públic a causa de la crisi, si bé la Generalitat, que compta amb un parc de 14.500 pisos de lloguer, ha mantingut el programa de remodelació de barris.

Aquestes promocions suposaran una inversió de 6,6 milions per part de l’Institut Català del Sòl (Incasòl), i es preveu que el concurs i els projectes es formalitzin aquest 2017 amb l’objectiu que les obres es licitin el 2018 i els pisos es puguin lliurar el 2019.

En concret, la promoció del Masnou compta amb 36 habitatges en l’avinguda Joan XIII, la de Rubí són 26 pisos al carrer de Marconi, al barri del Carmel es construiran 20 habitatges i al Polvorí uns altres 16.

Es convocaran tres concursos simultàniament per a la contractació del servei de redacció de projecte i direcció de l’obra de les promocions de Rubí i Barcelona, ja que la del Masnou ja compta amb projecte.

“Ara comencem amb aquestes promocions, però l’objectiu és garantir una velocitat de creuer d’una inversió sostinguda d’un mínim de 10 milions d’euros en habitatge públic anuals”, ha dit Rull, i es farà incorporant la nova Llei d’Arquitectura, que es preveu aprovar abans d’estiu.

TRANSFERÈNCIA DE 13 MILIONS DE L’INCASÒL

Per la seva banda, Borràs ha anunciat que l’Incasòl transferirà a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya 13 milions d’euros amb l’objectiu que, juntament amb els 18,5 milions que es van recaptar el 2016 amb l’impost sobre pisos buits –que han de liquidar les entitats financeres i filials immobiliàries que tinguin habitatges buits durant més de dos anys sense una causa justificada–, es puguin comprar més de 500 pisos a entitats financeres.

L’adquisició es farà a través del dret de tempteig i retracte, un sistema de compra possible després de la legislació que va impulsar el Govern el 2015 i que des de llavors ha permès l’adquisició de 601 habitatges amb una despesa de 33 milions –el 2015 es van adquirir 184 pisos, l’any passat es van comprar 276 i en els primers mesos d’aquest 2017 s’han adquirit un total de 141–.

En concret, aquest any es compraran 350 pisos en municipis amb alta demanda acreditada d’habitatge social amb els 18,5 milions de l’impost, i amb els 13 milions procedents de l’Incasòl es preveuen comprar entre 225 i 250 pisos més, amb la qual cosa a finals d’any la Generalitat haurà adquirit des del 2015 més de mil habitatges per a lloguer social a entitats financeres, evitant així l’especulació.

“La crisi ens ha deixat dos elements contradictoris: molts pisos buits i moltes persones que han perdut la seva casa o persones amb dificultat de mantenir-s’hi. És una situació desequilibrada i el Govern ha de prendre cartes en l’assumpte”, ha assegurat Borràs.

I és que a través de diverses vies, com la cessió de pisos per part d’entitats financeres, el parc d’habitatge públic se situa actualment en els 27.000 pisos, un 14% més que el 2012.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor