AMP.- El Govern insta el fiscal general a llegir les lleis: “Un referèndum no és delicte”

  • Diu que qui podria delinquir és l'Estat si persegueix gent que no comet cap delicte"

VilaWeb
Redacció
05.09.2017 - 15:56

Diu que qui podria delinquir és l’Estat si persegueix gent que no comet cap delicte”

BARCELONA, 5 (EUROPA PRESS)

El portaveu del Govern, Jordi Turull, ha instat el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, al fet que llegeixi les lleis i ha assegurat que arribarà a la mateixa conclusió que la Generalitat i els sobiranistes: “Un referèndum no és delicte”.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, ha argumentat que la Llei Orgànica 2/2005 aprovada per les Corts va descartar que la convocatòria d’un referèndum sense tenir competències per tal que això es pogués perseguir amb el Codi Penal.

Aquesta reforma –que ha penjat a Twitter el conseller de Justícia, Carles Mundó– va ser promulgada el 22 de juny del 2005 i tenia un article únic que suposava derogar els articles 506 bis, 521 bis i 576 bis del Codi Penal.

L’exposició de motius de la reforma argumentava que impulsar un referèndum o consultes sense competències per fer-ho “no té la suficient entitat com per merèixer el retret penal i menys encara si la pena que es contempla és la presó”.

Turull apel·la a aquesta llei per defensar el referèndum i també esgrimeix una sentència del Tribunal Constitucional (TC) del 5 de juliol del 2011, que va avalar que la convocatòria de votacions d’aquest tipus no pogués considerar-se “un delicte”.

“El primer que li diria al fiscal general de l’Estat és que es llegeixi les lleis. Si el propòsit és convocar un referèndum hauria de saber que convocar un referèndum no és delicte. Algú va voler que fos un delicte, però es va modificar”, ha dit el portaveu.

DRETS FONAMENTALS DE LA UE

A més, ha assegurat que al Govern i al Parlament li assisteixen la Carta dels Drets Fonamentals de la UE amb el seu article 49: “Ningú podrà ser condemnat per una acció o una omissió que, en el moment en què hagi estat comesa, no constitueixi una infracció segons el Dret nacional o el Dret internacional”.

Turull ha conclòs llavors que qui podria incórrer en una il·legalitat serien les instàncies de l’Estat que decidissin perseguir el referèndum: “Alguns podrien cometre un delicte si persegueixen gent que no comet cap delicte”.

“AMB TOTES LES CONSEQÜÈNCIES”

Preguntat per si el Govern seguirà amb el referèndum encara que el Tribunal Constitucional suspengui eventualment la llei, Turull ha evitat parlar de desobediència, però ha assegurat que la Generalitat assumeix el projecte polític “amb totes les conseqüències”.

El Govern serà “lleial” amb el que li dicti el Parlament, on està previst que aquesta setmana JxSí i la CUP aprovin la llei del referèndum per fer efectiva la votació de l’1-O.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor