18.05.2017 - 14:21
La CUP es desmarca de la iniciativa i es divideix el bloc proconsulta en el Parlament
BARCELONA, 18 (EUROPA PRESS)
JxSí i SíQueEsPot han aprovat aquest dijous una moció en el Parlament que insta el Govern a “engegar les iniciatives oportunes per disposar de l’assessorament, reconeixement i aval” de la Comissió de Venècia per celebrar el referèndum a Catalunya.
La Comissió de Venècia, el nom formal de la qual és Comissió Europea per a la Democràcia a través del Dret, és l’òrgan consultiu del Consell d’Europa en dret constitucional, està format per juristes dels Estats i entre les seves funcions està pronunciar-se sobre la idoneïtat de procés refrendarios.
La CUP s’ha desmarcat del bloc parlamentari proconsulta per considerar que “no cal demanar permís ni a l’Estat ni a la Comissió de Venècia” per celebrar el referèndum, ha explicat el diputat ‘cupaire’ Benet Salellas.
Segons la moció, impulsada per SíQueEsPot i transaccionada amb JxSí, el Govern haurà de demanar assessorament sobre la norma que ha de donar cobertura legal al referèndum; sobre el termini entre l’aprovació d’aquesta norma i la celebració de la consulta; sobre les característiques de l’òrgan que ho organitzarà; sobre com serà el cens electoral i sobre els criteris que ha de tenir la campanya electoral.
L’Executiu català també haurà de demanar a la Comissió de Venècia a instàncies del Parlament les condicions que ha de tenir la pregunta del referèndum, la data i els “criteris per donar validesa al resultat del referèndum”, entre altres qüestions.
El portaveu de SíQueEsPot en la Càmera, Joan Coscubiela, ha explicat que aquesta moció cerca “el reconeixement internacional previ al referèndum per vèncer el bloqueig permanent” del Govern central contra aquesta votació.
La portaveu de JxSí, Marta Rovira, ha explicat que el seu partit accepta aquesta iniciativa per considerar que cerca superar “l’immobilisme” en el qual està instal·lat el Govern central, i ha assegurat que el referèndum català seguirà el codi de bones pràctiques de la Comissió de Venècia.
NEGOCIACIÓ PRÈVIA
La moció ha prosperat després d’una negociació prèvia entre SíQueEsPot i JxSí: els segons no veien clar demanar l’opinió a la Comissió de Venècia, ja que al·legaven que això solament ho poden demanar els Estats, i el Govern central mai ho farà.
SíQueEsPot negava aquesta tesi i, per arribar un acord, s’han introduït algunes modificacions en la proposta inicial: per exemple, s’ha retirat del text que el Govern s’hagi de dirigir la Comissió de Venècia amb “caràcter urgent”.
Rovira ha insistit que correspon a l’Estat dirigir-se a la Comissió de Venècia, i ha recordat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, anirà dilluns que vénen a Madrid per realitzar una última oferta al Govern central per pactar un referèndum.
CRÍTIQUES
El líder del PSC, Miquel Iceta, ha advertit aquests dos partits que el referèndum català incompleix la primera condició de fixa la Comissió de Venècia que és que les consultes no es poden celebrar si no s’ajusten a la constitució: “Ja sabem que Venècia s’està enfonsant –la ciutat–, no l’enfonsem més des de Catalunya”, ha ironitzat.
La líder de C’s a Catalunya, Inés Arrimadas, ha demanat que es posin urnes a Catalunya però per a unes eleccions autonòmiques i no un referèndum: “Unes urnes per canviar de Govern i no per canviar de passaport”.
El diputat Alejandro Fernández (PP) ha defensat que els referèndum “no serveixen per resoldre problemes transcendents”, i ha citat alguns exemples, com l’últim que es va fer a Itàlia i que va derivar en la dimissió l’exprimer ministre Mateo Renzi.