18.07.2016 - 17:23
La FMC i l’ACM gestionaran les ajudes per extingir deutes anteriors de famílies i municipis
BARCELONA, 18 (EUROPA PRESS)
La Generalitat ha activat els 3,8 milions d’euros del pressupost per a pobresa energètica habilitat el 2015 que no van poder usar-se per dificultats de tramitació, i els cedirà a les entitats municipalistes per extingir el deute anterior de famílies i localitats, a través d’un conveni marc que agilitarà el procés i posarà el comptador del deute “a zero”.
Ho han explicat aquest dilluns en roda de premsa el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, i la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, que han signat l’acord amb el president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, i el vicepresident de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Josep Fèlix Ballesteros.
Aquestes entitats gestionaran el fons cedit pel Govern català i el posaran a disposició dels ajuntaments i consells comarcals –proveeixen serveis socials a les localitats que no en tenen–, que podran accedir a aquests recursos per fer front als deutes pendents de famílies i per reemborsar les aportacions que van fer el 2015 contra la pobresa energètica.
FINS A L’OCTUBRE
L’acord marc estableix que els municipis i comarques podran adherir-se al conveni fins al 15 d’octubre, a través d’una sol·licitud que Baiget ha definit com a “simple”, amb la qual detallaran el nombre de persones en situació de vulnerabilitat econòmica beneficiàries dels serveis socials durant el 2015 i acreditaran la despesa feta.
El conseller ha apuntat que el 2015 només es van usar 1,2 milions dels cinc pressupostats perquè es va fer amb un procediment complex d’un concurs de subvencions, però es va reservar la part que no es va poder executar i es farà arribar ara a les famílies que ho necessiten, davant del qual Bassa ha afegit que han fet autocrítica.
La consellera ha relatat que estan estudiant com cobrir els deutes del 2016 a través dels contractes programes –amb una partida que haurà de sortir dels pressupostos prorrogats per a aquest any–, impedint que es generin més deutes i mantenint a zero el comptador, i ha apostat perquè el conveni signat aquest dilluns serveixi de “precedent”.
El vicepresident de la FMC ha assegurat que els recursos que rebin els ajuntaments per sufragar la seva aportació no es destinaran a l’estalvi, sinó que serviran per reforçar les polítiques socials: “Quan som capaços de remar junts, el ciutadà es veu beneficiat”, ha afirmat, i ha alabat que s’hagi arribat a un acord per sobre dels colors polítics.
Des de l’ACM, Buch ha fet una crida als ajuntaments i els consells comarcals a sol·licitar aquestes ajudes i que aquesta partida “s’esgoti”, i ha observat que la firma respon a la necessitat de les institucions catalanes d’actualitzar-se davant d’un sistema que no va funcionar del tot, per respondre a les necessitats dels ciutadans, amb el focus posat en les famílies vulnerables.
TALLS DE SUBMINISTRAMENTS
Baiget ha xifrat en 33.000 els talls de subministraments evitats fins al 2016, des del primer decret del 2013, quan es va detectar la problemàtica de la pobresa energètica, però ha rebutjat donar les dades del deute total de famílies catalanes.
El conseller ha defensat que actualment no es pot fer cap tall sense que s’hagin dirigit les empreses als serveis socials, després que l’Agència Catalana de Consum hagi obert 88 expedients sancionadors a companyies subministradores que no havien complert el mecanisme, i d’aquests, 18 tenen fixats les propostes de sanció, amb multes 10.001 euros.