30.05.2017 - 12:18
El partit va tenir la “inestimable col·laboració” de Millet i Montull que se’n quedaven una part
BARCELONA, 30 (EUROPA PRESS)
El fiscal anticorrupció Emilio Sánchez Ulled ha conclòs que el Palau de la Música “era la canonada per la qual transitaven els diners” que la constructora Ferrovial suposadament pagava a CDC a canvi de concessions d’obres públiques des de les institucions que controlaven.
Ho ha assegurat aquest dimarts en l’exposició del seu informe final en el judici del cas Palau, en què ha mostrat nombrosa documentació que “corrobora” la confessió de l’expresident del Palau, Fèlix Millet, i el seu ‘número dos’, Jordi Montull, sobre els cobraments a CDC mitjançant la institució.
Segons el fiscal, els documents demostren tant el cobrament de comissions de CDC com “la inestimable col·laboració” de Millet i Montull amb el partit, que s’encarregaven de cobrar els seus serveis –ha dit literalment– quedant-se amb una part dels diners que Ferrovial aportava al Palau perquè acabés a les arques convergents.
“Hi ha documents que són còctels perfectes perquè tenen tots els ingredients” –sobre les presumptes comissions–, ha dit el fiscal en mostrar la documentació: entre ella hi figura una carta de Millet a l’exdirectiu de Ferrovial i acusat Pedro Buenaventura, interessant-se per unes obres a Sant Cugat del Vallès (Barcelona), i un altre document, sobre aquestes obres, amb el suposat repartiment de comissions.
El nom de l’extresorer de CDC Carles Torrent –ja mort– apareix en cartes i arxius digitals de ‘word’ trobats al Palau, i en la documentació posterior al 2003, el nom que apareix “constantment” és ‘Daniel’, que el fiscal conclou que és Daniel Osàcar –que va succeir Torrent com a tresorer del partit– com van confessar també Millet i Montull.
Ulled ha subratllat el “drama” que l’entitat musical de gran prestigi es veiés instrumentalitzada per permetre cobrar als acusats comissions il·lícites a canvi d’obra pública, i ha mostrat documents en què apareixen obres com la Línia 9 del Metro de Barcelona i la Ciutat de la Justícia, precisament on s’està celebrant el judici.
Per al fiscal, en els documents citats es produeix una sinècdoque, una figura retòrica que suposa prendre el tot per la part o la part pel tot: “Aquí es pren el tot per la part, o pel partit”, ja que en molts documents se cita la Generalitat quan en realitat es parla de CDC, segons la seva tesi.
“Això és més que una figura retòrica, és un esquema mental, una manera de pensar, i això és el més trist de tot”, ha criticat el fiscal.
En un exhaustiu repàs de la documentació de la causa, tant la trobada en els ordinadors dels acusats i les seves secretàries com en la que es va trobar a carpetes, ha mirat de demostrar que les comissions pactades d’un 4% per obres adjudicades arribaven a comptes de la fundació del Palau, i es treien en xecs per finestreta a favor de l’Associació Orfeó Català, i d’allà “desapareixia”.
“ESFORÇ I PRESSIÓ”
El fiscal ha exhibit una carta de Buenaventura a Millet en què li demanava “fer un esforç i pressió” per aconseguir adjudicacions, així com un llistat de licitacions en què participava Ferrovial com a concurrent (subratllat) amb un ‘post-it’ en què es demanava ‘Enviar a Carles Torrent’, el llavors tresorer de CDC.
També ha mostrat el document en què es veu com es repartien mes a mes les aportacions que feia Ferrovial: un percentatge a ‘Daniel’ (Osàcar segons el fiscal), un altre a GPO (sigles que corresponien a Millet i Montull) i una quantitat residual a la fundació del Palau.
El fiscal ha subratllat que, del 2001 al 2011, Ferrovial va aportar al Palau 11 milions d’euros, una xifra que veu sorprenent: “En 10 anys no hi ha ni un sol patrocini de Ferrovial a cap entitat que aconsegueixi ni les xifres que s’estan donant al Palau”.
“Mai no s’ha negat l’existència de patrocini per part de Ferrovial. N’hi havia. El que passa és que, aprofitant que el Pisuerga passa per Valladolid, el gruix de l’aportació econòmica de Ferrovial es vas veure de patrocini quan no ho és i mai no ho ha estat”, ha afegit.