AMP.- El Consell de Garanties Estatutàries tomba quatre punts de la llei de la Hisenda catalana

  • Considera que la llei hauria d'incloure referències explícites a la Constitució i a l'Estatut

VilaWeb
Redacció
21.07.2017 - 16:51

Considera que la llei hauria d’incloure referències explícites a la Constitució i a l’Estatut

BARCELONA, 21 (EUROPA PRESS)

El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) ha emès un dictamen sobre la proposició de llei del Codi Tributari de Catalunya que considera que un article i tres disposicions addicionals vulneren la Constitució.

En concret, el CGE tomba l’article 111-4 referents a fonts d’ordenament tributari, i les disposicions addicionals sisena, setena i octava del llibre segon sobre l’accés a diferents cossos tributaris adscrits a l’Agència Tributària de Catalunya.

El PSC, SíQueEsPot i Cs van presentar un recurs davant el Consell de Garanties a finals de juny: els dos primers consideraven que la norma generava una gran inseguretat jurídica, mentre que Cs opinava que la llei suposava crear un “quiosquet que no és el que necessita Catalunya en aquests moments”.

Al dictamen, consultat per Europa Press, el CGE considera que l’article 111-4 (fonts d’ordenament tributari) vulnera el principi de seguretat jurídica perquè no cita la Constitució ni l’Estatut. uant a les tres disposicions addicionals, considera que els processos selectius poden tenir caràcter de proves restringides per a l’accés a la funció pública.

L’article 111-4 de la proposició de llei afirma que el bloc de constitucionalitat, els tractats i convenis internacionals són fonts del dret tributari, els quals contenen clàusules de naturalesa tributària, les normes dictades per la Unió Europea i altres organismes internacionals o supranacionals als quals se’ls atribueix l’exercici de competències en matèria tributària, el Codi Tributari, les lleis que contenen disposicions en matèria tributària i els reglaments dictats en el desplegament d’aquestes normes.

En aquest àmbit, el CGE considera que l’article vulnera el principi de seguretat jurídica, argumentant que “la Constitució és de citació ineludible”, ja que d’ella deriven la resta de fonts d’ordenament.

Afegeix que, paral·lelament, s’hauria d’haver inclòs també una referència expressa a l’Estatut, així com a la legislació tributària d’aplicació general a totes les administracions tributàries.

Quant a les disposicions addicionals sisena, setena i vuitena, sobre l’accés a diferents cossos tributaris adscrits a l’Agència Tributària de Catalunya, argumenta que l’administració pública ha de possibilitar l’accés als llocs de funcionari de tots els ciutadans sense discriminació, “la qual cosa comporta la igualtat davant la llei a l’hora de fixar les regles selectives d’accés”.

Aquestes disposicions addicionals regulen l’accés als cossos superiors d’inspectors, tècnics i gestors tributaris de la Generalitat.

El CGE considera que són “contràries al principi d’igualtat en l’accés a la funció pública” perquè les convocatòries es dirigeixen de forma exclusiva a determinats col·lectius de funcionaris de la Generalitat, específicament als membres dels corresponents cossos d’administració general en els tres nivells de grup, segons la titulació que comptin amb una experiència de dos anys en l’exercici de determinades funcions vinculades a la matèria tributària.

HISENDA PRÒPIA

La proposició de llei del Codi Tributari de Catalunya és la primera part de la norma que promouen JxSí i la CUP per crear una hisenda catalana que recapti i gestioni tots els impostos dels catalans.

Aquesta és una de les tres lleis de desconnexió que volen fer els sobiranistes: les altres dues són la que crea una seguretat social catalana i la que planteja una règim de transitorietat jurídica per quan es declari la independència de Catalunya.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor