AMP.- El Congrés anticipa el final de la comissió d’investigació sobre Fernández Díaz al no renovar el seu mandat

  • Els grups han de decidir si aprofiten per celebrar alguna compareixença i si redacten conclusions abans del 9 de juny

VilaWeb
Redacció
29.05.2017 - 14:39

Els grups han de decidir si aprofiten per celebrar alguna compareixença i si redacten conclusions abans del 9 de juny

MADRID, 29 (EUROPA PRESS)

El Congrés dels Diputats ha anticipat el final de la comissió d’investigació sobre la suposada utilització partidista del Ministeri de l’Interior en temps de Jorge Fernández Díaz com a ministre, ja que no s’ha renovat el seu mandat, que formalment acaba el 8 de juny.

El Ple del Congrés va acordar el 5 d’octubre la creació d’aquesta comissió, a instàncies del PSOE, però la malaltia de Fernández Díaz va portar els partits a no constituir-la formalment fins al març, i a partir d’aquí van començar a córrer els tres mesos que s’havien donat per als informes.

Des de llavors només han desfilat per aquest òrgan l’exministre de l’Interior i l’exdirector de l’Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso perquè, després de les seves explicacions, els grups han estat incapaços de posar-se d’acord sobre la resta de compareixents ni sobre el full de ruta a seguir.

EL 18 D’ABRIL VAN ACORDAR PRORROGAR, PERÒ…

Així va quedar demostrat en la reunió del passat 18 d’abril, quan l’única cosa que van aconseguir pactar, per unanimitat, va ser precisament prorrogar fins a final d’any els informes d’aquesta comissió. No obstant això, en tot aquest temps en el qual aquest òrgan ha estat encallat, cap dels grups ha instat a incloure la citada renovació en l’ordre del dia dels Plens que s’han celebrat.

I, ara, quan han volgut fer-ho, ja només quedava alterar el Ple d’aquesta setmana, que és el dels Pressupostos Generals de l’Estat, la qual cosa requeria unanimitat, cosa al qual el PP i Cs no han accedit. Per contra, sí s’ha permès aprovar aquesta setmana que la subcomissió sobre violència de gènere tingui 15 dies més de termini per redactar el seu informe.

En roda de premsa al Congrés, el president de la comissió, Mikel Legarda, del PNB, ha explicat que va decidir citar els grups a última hora d’aquest dilluns davant la sospita de “la mort sobtada” d’aquesta comissió.

I ARA QUÈ?

En la trobada d’aquest dilluns, els grups hauran de decidir si criden algun compareixent en les escasses dues setmanes que queden fins a la seva fi i si redactaran finalment o no l’informe amb les conclusions que, si escau, haurà de ser elevat al Ple per a la seva votació abans del 9 de juny.

Legarda ha lamentat que la comissió s’hagi tancat “en fals” i sense haver complert cap dels objectius que s’havia marcat. “Si no s’ha volgut que existís aquesta comissió, llavors per què es va crear?”, ha plantejat.

El nacionalista basc ha criticat els “bloquejos” del PP, el PSOE i Ciutadans durant el temps de vida de la comissió i que finalment els populars i el partit taronja hagin procedit a la seva “execució”.

En concret, Legarda els ha criticat que no hagin volgut, com proposaven la resta de grups, simultanejar les compareixences amb la documentació que, segons ha constatat, ha estat arribant al Congrés “a comptagotes”, la qual cosa ha estat un altre dels motius pels quals aquesta comissió s’ha dilatat en el temps.

BLOQUEJADA DES D’ABRIL

Mentre que el PP no era partidari de citar cap compareixent més perquè considera que “no hi ha cas”, el PSOE va plantejar cridar l’exdirector de la Policia Nacional Ignacio Cosidó fins a tenir en el seu poder tota la documentació, una posició que Cs va donar suport, però no Units Podem, que es va negar a acceptar aquest pla en sospitar que els socialistes cercaven tancar amb Cosidó la comissió.

Aquesta discrepància va provocar que la comissió quedés bloquejada durant més de mes i mig. La setmana passada, el seu president va citar els grups per tractar de reactivar-la després d’haver rebut el gruix de la documentació, però el PP, el PSOE i Cs li van demanar temps per poder analitzar-la detalladament. De fet, els socialistes preferien esperar a definir la seva direcció després de les primàries.

Finalment, Legarda els ha convocat per a aquest dilluns amb la idea de començar, ara sí, a posar data als diferents compareixents que cada grup havia sol·licitat. A més de Cosidó, Units Podem reclamava la presència de l’exministre socialista Alfredo Pérez Rubalcaba i al costat d’ERC i el PDeCAT també volien que acudissin a la comissió els excomissaris policials José Villarejo o Eugenio del Pino, entre d’altres, una ‘desfilada’ que els dos grups majoritaris no veien amb bons ulls.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor