19.05.2017 - 14:44
Sobre el procés sobiranista: “Sense llevar-li transcendència, no és l’únic problema”
BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)
El Cercle d’Economia ha considerat aquest divendres que la corrupció és “la major de les amenaces” per a la vida en democràcia i la recuperació econòmica a Espanya, per la qual cosa ha reclamat que, més enllà de l’acció de la justícia, l’agenda pública incorpori un debat sobre les causes de la corrupció i les actuacions necessàries per evitar-la.
Així es desprèn de la nova nota d’opinió de l’entitat, ‘Societat, Política i Economia en temps d’incertesa’, que centrarà la XXXIII Reunió del Cercle d’Economia, que se celebrarà a Sitges (Barcelona) del 25 al 27 de maig.
El president del Cercle, Juan José Brugera, ha sostingut que la corrupció és una de les principals “assignatures pendents” de la política a Espanya, i ha lamentat que s’hagi convertit en la gran protagonista de la vida pública.
El Cercle d’Economia també s’ha referit al procés independentista a Catalunya, i el seu president ha apuntat a la necessitat de trobar una “sortida negociada”.
Malgrat això, l’entitat sosté que, “sense llevar-li transcendència, aquest no és l’únic, ni tan sols el més greu dels problemes que suposen una amenaça”, davant altres escenaris imprevisibles i no precisament millors en els quals pot caure el món occidental.
El Cercle constata que un altre repte per a Espanya és consolidar el creixement sostenible apostant per l’educació i la formació per combatre l’atur, reforçar les exportacions, un major compromís en l’equilibri de les finances públiques, més racionalització de l’estructura impositiva i la despesa pública i impulsar la innovació.
REFORMA DEL SISTEMA DEMOCRÀTIC
En paral·lel, ha considerat que també és el moment d’engegar una reforma del sistema democràtic per atendre aquesta reivindicació de la ciutadania.
En concret ha especificat revisar el sistema electoral, la funció del Senat, la Llei de partits i el seu finançament, la integració política de les nacionalitats, la distribució de competències entre ens territorials, el finançament autonòmic i el sistema de justícia.
BREXIT
En l’àmbit internacional, també s’ha referit al Brexit, al nou Govern nord-americà de Donald Trump i a l’auge de l’autoritarisme en països com Rússia i Turquia.
Quant a Europa, ha indicat que a la deterioració de la política s’uneix una economia encara fràgil en una zona euro en construcció, i a tot això se suma el Brexit.
Quant a aquest, opina que entendre-ho com un atac a la UE i transformar-ho en un motiu de consolidació de la pesonalidad europea és un “notable error”, si bé admet que la sortida del Regne Unit comporta un ajust d’enorme calat que hauria de servir per repensar el projecte europeu, on Espanya pot tornar a recuperar el protagonisme.