08.05.2017 - 13:20
Alerta de la “nombrosa existència” de continguts de risc
BARCELONA, 8 (EUROPA PRESS)
El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha enviat un escrit a la Fiscalia de Catalunya en el qual denuncia 15 continguts d’internet que inciten a la mort per suïcidi i són susceptibles d’un delicte tipificat en el Codi Penal.
L’organisme regulador s’ha dirigit també els proveïdors d’internet i els ha demanat que els retiri de forma immediata, ha explicat aquest dilluns en roda de premsa el president del CAC, Roger Loppacher, en la presentació d’un informe sobre la presència a la xarxa de continguts de risc sobre el suïcidi.
Es tracta de sis vídeos a YouTube, quatre blogs, dos webs, dos fòrums i un compte de Twitter, en el qual els vídeos denunciats registren un total de 4,2 milions de visualitzacions i el compte de Twitter posseeix 16.700 seguidors, i el CAC va enviar l’escrit a la Fiscalia aquest divendres passat.
El CAC ha analitzat un total de 30 continguts, dels quals n’han detectat 15 que inciten al suïcidi i “recomanen diversos mètodes” i fins i tot proposen crear grups suïcides o formar part de suïcidis dobles, mentre que els altres 15 continguts analitzats presenten un missatge complaent davant el suïcidi o són susceptibles d’afavorir un efecte imitatiu, ha explicat Loppacher.
El president del CAC ha remarcat que l’informe tracta d’alertar i sensibilitzar davant la “nombrosa existència” de continguts de risc, i ha detectat la falta d’efectivitat dels mecanismes de protecció, per la qual cosa ha exigit a les plataformes i xarxes socials millores en aquest àmbit i quan es facin cerques de paraules claus de risc ofereixin informació d’ajuda.
Loppacher ha assegurat que les converses públiques sembla que tindrien després continuïtat en l’àmbit privat de les xarxes socials o els missatges SMS, ja que anuncien la creació de grups privats per concretar l’acció, i en un dels continguts analitzats pel CAC es van comptabilitzar fins a 111 respostes, en les quals la majoria proporcionava el seu número de mòbil.
Ha advocat per fer front a aquests continguts monitorizar, analitzant-los i si és necessari denunciant-los, recordant que el delicte d’inducció al suïcidi està penat amb fins a quatre anys de presó, encara que ha admès que té les seves “dificultats probatòries”.
El president del CAC ha considerat necessari dotar les famílies d’eines i recursos de prevenció, i ha explicat que està preparant materials audiovisuals amb la Conselleria d’Ensenyament de la Generalitat, que estaran a disposició el proper curs.
“FENOMEN NOU”
La presidenta de l’Associació Després del Suïcidi-Associació de Supervivents, Alícia Borràs, ha recordat que la inducció al suïcidi està penat, i que s’està davant un “fenomen nou” amb la incitació a través d’internet.
Ha afirmat que persones que s’han acabat suïcidant o ho han intentat havien consultat internet amb anterioritat, per la qual cosa ha demanat “canviar el xip” respecte a creure que internet dóna seguretat, ja que igual que en altres àmbits existeixen riscos i veu necessària una educació davant les noves tecnologies.
‘POR TRECE RAZONES’
Preguntats per la sèrie ‘Por trece razones’ de la plataforma Netflix, en la qual una adolescent deixa una sèrie de cintes per explicar perquè decideix suïcidar-se, davant el títol d’un dels continguts denunciats anomenat ’13 formes de suïcidar-se’, el president del CAC ha afirmat que no ho han relacionat, i ha assegurat que l’organisme analitza continguts com el de la sèrie.
Ha deixat clar, no obstant això, que “13 raons no són 13 mètodes”, però que si l’opció que es vol donar en la sèrie televisiva és el suïcidi com a sortida davant el ‘bullying’ seria un mal missatge.
En aquest sentit, Borràs ha remarcat que es tracta d’una ficció amb un món i uns personatges inventats, però que si el missatge és que el suïcidi és una sortida al ‘bullying’ no val: “Sempre hi ha una sortida a aquest sofriment”.
“Hi ha un mal enfocament d’aquest tipus de problemàtica dels adolescents” en la sèrie si es dóna aquest missatge, ha sostingut.