AMP.- El CAC creu que les televisions privades estatals no van reflectir la pluralitat en la campanya del 26J

  • El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha considerat que les televisions privades Telecinco i Antena 3 "no han reflectit la pluralitat" sorgida dels últims comicis, ja que van centrar la seva cobertura en els quatre grans partits.

VilaWeb
Redacció
14.07.2016 - 14:47

BARCELONA, 14 (EUROPA PRESS)

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha considerat que les televisions privades Telecinco i Antena 3 “no han reflectit la pluralitat” sorgida dels últims comicis, ja que van centrar la seva cobertura en els quatre grans partits.

L”Informe específic del pluralisme a la televisió i la ràdio durant la campanya de les eleccions generals 2016′, aprovat amb el vot de qualitat del president del CAC, Roger Loppacher, assenyala que la cobertura de TV3 va ser “plural”, ja que va donar temps a tots els partits amb representació parlamentària, i va aplicar el principi d’equitat i no estrictament el de proporcionalitat.

A l’informe s’ha analitzat la informació sobre les eleccions als informatius diaris TN Migdia i TN Vespre, de TV3; la roda informativa de 9.30 a 10.00 hores del 3/24; Catalunya Migdia de Catalunya Ràdio; ‘8 al dia’ de 8tv; ’14/15′ de Rac 1; ‘L’Informatiu migdia’, de TVE Catalunya; el ‘TD1’ i ‘TD2’ de TVE; ‘Informativos Telecinco’ de migdia i nit, i el ‘Noticias 1’ i ‘Noticias 2’ d’Antena 3.

A més dels informatius de TV3, el CAC ha considerat que la roda informativa del 3/24 va ser “igualment plural”, amb un cert paral·lelisme entre el temps dedicat a cada partit i els resultats de les eleccions anteriors.

Segons el CAC, Catalunya Ràdio ha mantingut també el principi de pluralisme i ha portat la tendència a igualar temps de la CCMA “fins a l’extrem”, amb 2,7 punts de diferència el temps entre el primer partit, EnComúPodem, i l’últim, C’s.

En el cas dels dos mitjans del Grup Godó, 8tv i Rac 1, han aplicat el criteri de pluralisme, ja que van donar veu a les sis formacions amb representació, i el Grup RTVE va respectar el pluralisme utilitzant el principi de proporcionalitat directa.

Segons el CAC, Telecinco no va reflectir la pluralitat sorgida dels anteriors comicis, ja que es va concentrar en PP, PSOE, Podem i C’s, i va donar un temps testimonial de 21 segons a PNB, mentre que va “obviar totalment” ERC, CDC, EH Bildu i CC.

L’organisme regulador català també ha assenyalat que Antena 3 només va donar veu als quatre principals partits, “atorgant zero segons als altres cinc partits amb representació parlamentària”.

L’informe del CAC també analitza les entrevistes, debats i formes singulars d’intervenció, i subratlla que els mitjans públics han fet entrevistes a totes les formacions polítiques amb representació parlamentària.

El CAC remarca que Telecinco va fer set entrevistes, distribuïdes entre els grans partits, i que Antena 3, 34, 31 de les quals als grans partits i les tres restants a CDC, PNB i CC.

VOTS PARTICULARS

A l’aprovació de l’informe han presentat un vot particular les conselleres del CAC Carme Figueres i Eva Parera, que han votat en contra, i que, malgrat valorar el treball fet, assenyalen que no s’ha fet una anàlisi de la conducció del debat electoral emès per TV3, 3/24 i Catalunya Ràdio i l’elecció de preguntes a les xarxes socials per als candidats.

També ha presentat un vot particular el conseller Daniel Sirera, que, a més d’assenyalar la no anàlisi del debat a la CCMA i les preguntes via Twitter, ha considerat que “no és justificable” analitzar mitjans que no estan sota la competència del CAC, com és el cas d’Antena 3 i Telecinco.

Els tres consellers recorden que el pla de cobertura de la CCMA no incloïa els blocs electorals, però lamenten que el ple del CAC no ha analitzat si s’ha complert el deure de proporcionalitat i consideren que els mitjans de la CCMA són els que han complert “menys” la proporcionalitat en relació amb els resultats del 20D, així com l’atenció nul·la de tots els mitjans, tant públics com privats, a les candidatures al Senat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor