31.05.2017 - 13:47
El 73% vol viure a casa seva el màxim temps possible, segons un estudi
BARCELONA, 31 (EUROPA PRESS)
El 80% dels catalans de més de 65 anys ha formalitzat un testament, mentre que “només un de cada quatre ha realitzat el document de voluntats anticipades” –el 24,9%–, perquè així com el testament és un document molt popular, el de voluntats és menys conegut i s’associa a un procés de malaltia terminal, ha explicat en roda de premsa la sociòloga Sónia Díaz.
Es tracta de les conclusions de l’estudi ‘La planificació de la gent gran sobre el final de la vida’, presentat aquest dimecres amb motiu de la inauguració del saló FiraGran, que tindrà lloc en les Drassanes Reials de Barcelona fins a aquest dissabte.
El document de voluntats anticipades, també conegut com a testament vital, inclou les instruccions que ha de tenir en compte el professional de salut quan aquesta persona no pugui expressar la seva voluntat, com a aspectes relacionats amb el tractament mèdic que vol rebre.
Díaz, autora de l’estudi –a càrrec de l’Associació Serveis Integrals per a l’Envelliment Actiu (Siena) i promogut per Serveis Funeraris de Barcelona-Mèmora–, ha remarcat que el 72,27% de les persones que no tenen previst realitzar testament, voluntats, ni funeral assegura que és perquè “no els agrada pensar en aquestes coses”, mentre que el 12,57% assegura que li fa por la mort.
Els homes escullen més l’opció de no planificar-ho perquè no pensen en això (43%), mentre que les dones es reparteixen entre el ‘no ho sé’ (57%) i ‘em fa por pensar en la mort’ (58%), i la sociòloga també ha destacat diferències entre franges d’edat: mentre els que tenen més de 75 anys opten més per ‘ja s’ocuparan els fills’ (57%), els de entre 65 i 74 no han pensat en això (67%).
L’informe destaca que es planifica la vida més que en èpoques anteriors, i ha preguntat també per les preferències sobre el lloc en el qual envellir: el 73% dels enquestats va respondre que vol viure a casa “el màxim temps possible”, en el 35% dels casos amb una persona a càrrec de les cures, mentre que solament el 12% opta per viure a casa dels fills.
El director de desenvolupament corporatiu de Serveis Funeraris de Barcelona-Mèmora, Josep París, ha destacat que “parlar de la mort és un tema tabú en la societat en general”, per la qual cosa s’han centrat en aquest tema per trencar tabús, mentre que l’any passat van abordar la sexualitat en la vellesa, ha explicat en la presentació, al costat del director de FiraGran, Juli Simón.
HERÈNCIES CONFLICTIVES
L’advocat Alejandro Ebrat, especialitzat en aquest àmbit, ha afirmat: “Les herències són conflictives, les herències trenquen famílies”, i solament en al voltant del 20% dels casos que ha vist s’ha solucionat amb tots els familiars contents, davant el que ha remarcat la necessitat de fer un testament, així com que existeixin mecanismes per evitar situacions davant la situació de col·lapse que hi ha quan no hi ha acord.
“El que volen els fills quan el pare o la mare mor, és tocar diners”, ha sostingut, per la qual cosa un dels majors conflictes que veu a Catalunya és el que es genera quan uns volen vendre propietats i altres no, davant el que ha proposat que es divideixi l’herència per lots o bé es deixin escrites indicacions com l’obligatorietat de vendre si no es posen d’acord.
A preguntes dels periodistes, ha dit que el testament té un preu d’al voltant de 60 euros, i que el testament vital pot fer-se gratuïtament en l’administració, encara que també davant notari, i ha posat en valor la planificació per evitar testaments d’última hora amb terceres persones alienes a la família.