AMP.- CPFF.- Les CCAA del PSOE, Catalunya i Cantàbria voten contra el repartiment del dèficit

  • Les comunitats autònomes del PSOE han votat en contra del repartiment de dèficit proposat pel Ministeri d'Hisenda 2018-2020, que els exigeix un dèficit del 0,3 per cent el primer any i estabilitat els dos següents, una proposta "indecent". Al vot en contra s'ha sumat també Cantàbria i Catalunya, mentre que les cinc comunitats del PP han votat a favor i Canàries s'ha abstingut.

VilaWeb
Redacció
29.06.2017 - 22:16

MADRID, 29 (EUROPA PRESS)

Les comunitats autònomes del PSOE han votat en contra del repartiment de dèficit proposat pel Ministeri d’Hisenda 2018-2020, que els exigeix un dèficit del 0,3 per cent el primer any i estabilitat els dos següents, una proposta “indecent”. Al vot en contra s’ha sumat també Cantàbria i Catalunya, mentre que les cinc comunitats del PP han votat a favor i Canàries s’ha abstingut.

La consellera andalusa d’Hisenda, María Jesús Montero, i l’extremenya, Pilar Blanco-Morales, han criticat la posició de Cristóbal Montoro en el Consell de Política Fiscal i Financera celebrat aquest dijous a Madrid, en el qual s’ha aprovat la senda d’estabilitat malgrat tenir més vots en contra que a favor de les CCAA.

Ambdues han acusat a més el ministre de “coquetejar” amb una baixada d’impostos, que planteja Ciutadans al Govern central per recolzar el sostre de despesa, mentre manté a les comunitats una exigent senda de reducció del dèficit.

“És una proposta demoledor per a l’Estat del benestar, ofensiva per als ciutadans i indecent per a les comunitats”, ha resumit Montero, crítiques a les quals s’han sumat els seus col·legues socialistes.

Blanco-Morales ha explicat que des del passat mes de desembre, quan es va aprovar el dèficit del 0,6% per aquest any i es va preveure que fos del 0,3 per 2018, han canviat “moltes coses” que podien haver portat a Hisenda a flexibilitzar l’objectiu. Llavors, les comunitats socialistes es van abstenir en la votació i avui han votat en contra.

“Hi ha moltes dades noves, entre uns altres la revisió del creixement macroeconòmic”, ha exposat la responsable extremenya. “També tenim un govern, que al desembre no teníem”, ha afegit.

Preguntada si influeix el canvi que també s’ha produït des de llavors en l’adreça socialista, dirigida ara de nou per Pedro Sánchez. “Jo parlo des de la meva posició institucional, com a responsable d’Hisenda d’Extremadura, aquesta és la meva única responsabilitat”, ha respost.

UNA REBAIXA DEL 50%

El conseller aragonès, Fernando Gimeno, ha subratllat el “simbòlic i significatiu” de la votació, més vots en contra que a favor, però que gràcies al vot de qualitat d’Hisenda permeten que tiri endavant la proposta del Govern i establirà una reducció del 50% del dèficit a les comunitats per al proper any.

Diversos consellers han expressat la seva queixa perquè l’esforç és major per a les comunitats, que passaran d’un dèficit del 0,6% a un del 0,3% en 2018, mentre que el dèficit de l’Estat passarà d’1,1 al 0,7. “No estem d’acord amb la distribució, hauria de ser en funció de la despesa de cadascuna de les administracions. Això és el que no s’ha fet”, ha declarat Gimeno, resumint el sentir majoritari de les comunitats socialistes.

En el mateixos termes, el conseller valencià, Vicent Soler, ha denunciat la “deslleialtat institucional” d’un Govern que “no entén que les comunitats són també Estat” i que Espanya és “un model descentralitzat plenament constitucional”.

Soler ha criticat que Hisenda fixa “de manera unilateral” un repartiment asimètric sense tenir en compte “criteris objectius” com el repartiment de despesa pública. I s’ha mostrat alarmat per la impossibilitat de complir “amb aquest sistema” als nivells de dèficit plantejats per l’administració central.

Afecta a tots, ha explicat, “és gravíssim que es faci això, no és factible tret que traguem als nens de les escoles i als malalts dels hospitals”.

“EMPASSA-LA” PER PART DEL GOVERN

Igualment, el conseller d’Hisenda de Castella-la Manxa, Juan Alfonso Ruiz ha assenyalat que aquesta trobada suposa una “nova decepció”, si bé ha apuntat al fet que des que van entrar en la reunió sabien que seria un “empassa-la” per part del Govern, en referència a la imposició de la senda dels objectius d’estabilitat.

Ruiz ha denunciat la falta d’explicacions d’Hisenda, que no ha argumentat la distribució de l’objectiu de dèficit en el qual una administració té un marge superior que un altre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor