21.07.2016 - 16:37
Diu que el seu departament no ho hauria fet perquè no comparteix el model
BARCELONA, 21 (EUROPA PRESS)
El conseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín, ha defensat la “total legalitat” de la cessió de la gestió el 2014 d’un hospital públic gestionat per una fundació sense ànim de lucre a una empresa privada amb ànim de lucre, si bé ha assegurat que el seu departament probablement no ho hauria fet no per una qüestió ètica i moral sinó per una consideració de model.
Comín ha comparegut aquest dijous a la comissió de Salut del Parlament per presentar el Pla de Salut 2016-2020 i per informar del procés de cessió de l’hospital públic ara anomenat Hestia Duran i Reynals de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona) a l’empresa Hestia.
“D’acord amb el model que intentem construir, hauríem fet la cessió del contracte d’una fundació a una empresa privada per molt legal i irreprotxable que sigui? Probablement no”, ha afirmat el conseller, i ha recordat l’objectiu de la Conselleria de Salut de desprivatitzar el sistema sanitari català.
Segons el conseller, la Fundació Sociosanitària de Barcelona (FSSB) –entitat sense ànim de lucre pertanyent al Grup Hestia– va guanyar el 2003 el concurs públic de contractació per gestionar aquest centre per als següents 30 anys després de finalitzar la seva construcció, és a dir, a partir del 2006, i va ser l’única entitat que es va presentar a la convocatòria.
El 2014, la Direcció General de Dret i Entitats Jurídiques de la Conselleria de Justícia va aprovar l’escissió parcial de la fundació i el contracte amb el Servei Català de la Salut (CatSalut) va passar a l’empresa SSR Hestia del mateix grup –anomenada abans Clínica Secretari Coloma–.
Comín ha precisat que finalment la resolució del CatSalut declara la subrogació de SSR Hestia l’1 de juny del 2015: “El procediment de cessió del contracte està regulat per la llei de contractes del sector públic”, ha assegurat el conseller.
OPOSICIÓ
L’oposició li ha retret que en la seva primera intervenció no hagi esmentat la donació que suposadament va rebre Convergència per part del Grup Hestia el 2010, i en el torn de rèplica el conseller ha contestat: “Jo explico uns fets dels quals aquest conseller no té responsabilitat”, ja que en aquest període no ocupava aquest càrrec.
“Si hi ha sospites que hi ha hagut relació entre concessió i donació, el que cal fer és anar al jutge i que ho investigui. A mi què em pregunten?”, ha manifestat.
Des del PSC, Assumpta Escarp ha demanat a Comín que “aclareixi si hi ha una relació casual o no” entre la concessió i la suposada donació, ja que hi ha procediments que poden ser legals però derivar-se en altres coses, en les seves paraules.
Albano-Dante Fachín (CatSíQueEsPot) li ha demanat que expliqui quin paper tindran aquestes empreses en el futur, i ha criticat que aquest procediment ha donat idees a les empreses per obtenir contractes públics: “La manera és crear fundacions i relacionar-les amb empreses amb milions d’euros en beneficis”.
També han reclamat explicacions sobre aquesta donació C’s i PP, si bé els populars s’ha mostrat partidaris que empreses privades i multinacionals gestionin serveis públics que tinguin beneficis pels riscos que tenen.
Eulàlia Reguant (CUP) ha reclamat un debat sobre el model sociosanitari, gestionat majoritàriament per empreses privades, i ha avançat que el seu partit treballa per portar la sospita de la donació a Convergència a la Fiscalia.