25.05.2017 - 17:43
Demana al Govern implicar tota la política espanyola en una solució “en el marc legal”
SITGES (BARCELONA), 25 (EUROPA PRESS)
El president del Cercle d’Economia, Juan José Brugera, ha reclamat aquest dijous al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que acudeixi al Congrés a “exposar el malestar existent a Catalunya” i implicar el conjunt de la política espanyola en la cerca d’una solució al conflicte polític.
“Atenent el fet que el problema català és considerat en tota Espanya com el primer problema polític espanyol, i ja que la sobirania espanyola resideix al Congrés, per què no acudir al Congrés a exposar el malestar existent a Catalunya?”, ha argumentat en l’obertura de la XXXIII Reunió del Cercle d’Economia, a Sitges.
Ha demanat al president de la Generalitat “fer partícip de la cerca de sortides el conjunt de la política espanyola” i obrir converses i cercar el diàleg amb tot l’arc parlamentari espanyol per donar resposta al malestar que hi ha a Catalunya i que ha constatat que es reflecteix en la composició del Parlament i en les enquestes d’opinió.
Brugera li ha fet aquesta petició a Puigdemont “sense qüestionar la seva negativa a acudir al Congrés per debatre data i continguts d’un referèndum ja decidit”, i considera que el diàleg no s’hauria de limitar a unes poques sessions en les quals es debati sobre la conveniència o no d’un referèndum, sinó a establir un diàleg.
MARC LEGAL
Brugera també ha demanat a l’Executiu que la seva acció de Govern “s’acomodi al marc legal”, així com el màxim esforç per canalitzar el conflicte per la via del diàleg, una actitud que assegura que també reclamarà al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, quan clausuri la Reunió aquest dissabte.
“És indiscutible que l’anomenat conflicte català és de naturalesa política i lògicament la solució només s’aconseguirà des de la política”, i ha avisat que la sortida requerirà temps, com correspon a un problema de magnitud.
Així mateix, ha alertat que la solució solament serà possible si s’aborda amb negociació i amb una visió “clara i honesta” de les conseqüències de les propostes de cada part, i ha demanat no mantenir-se inamovibles en sengles posicionaments, per facilitar el diàleg.
“Creiem que una possible sortida implica cercar alternatives a la dualitat blanc-negre”, i ha afirmat que en els últims anys els ciutadans de Catalunya han mantingut un posicionament estable en les enquestes d’opinió, amb una opció majoritària a favor de l’encaixament de Catalunya en la resta d’Espanya.
POPULISME I CORRUPCIÓ
No obstant això, Brugera considera que aquest conflicte polític intern, “sense restar-li transcendència, no és l’únic ni el més greu dels problemes actuals, i s’ha referit al populisme, l’ascensió de l’extrema dreta a Europa i la corrupció.
Sobre aquest últim aspecte, ha alertat que la política no pot cedir tota la responsabilitat al sistema judicial, sinó que cal abordar des de la política un debat sobre les causes i afrontar mesures per evitar que es repeteixi en el futur.
Finalment, Brugera ha fet una referència a la candidatura de Barcelona per acollir l’Agència Europea del Medicament: ha demanat “situar els interessos generals per sobre de lectures polítiques de curt termini”, i ha reclamat el suport de la societat civil i treballar tothom en la mateixa adreça, posant com a exemple els Jocs Olímpics del 1992.