24.06.2016 - 18:33
|
Actualització: 25.06.2016 - 02:07
IAG, el valor més castigat amb una caiguda del 26,86%
MADRID, 24 (EUROPA PRESS)
L’Íbex-35 ha registrat la caiguda més gran de la seva història després que es conegués el suport majoritari dels britànics a la possibilitat que el Regne Unit abandoni la Unió Europea. El selectiu espanyol s’ha desplomat un 12,35% al tancament de la sessió d’aquest divendres, fins a 7.787,7 punts bàsics.
IAG s’ha consolidat com el ‘fanalet vermell’ de la sessió, amb una retallada del 26,86%, fins a 5,018 euros, seguit de Bankia (-20,78%), Santander (-19,88%), Sabadell (-19,29%) i CaixaBank (-18,12%).
Els valors amb més exposició al Regne Unit han patit retallades que han oscil·lat entre el 26,86% d’IAG i el 9,31% de Ferrovial. Després de Santander i Sabadell s’han col·locat Telefónica (-16,12%) i Iberdrola (-10,2%).
Els grans valors tampoc han aconseguit mantenir el tipus i han registrat pèrdues superiors al 6%: BBVA s’ha deixat un 16,17%, Repsol un 10,94%, Endesa un 8,31% i Inditex un 6,8%.
Al mercat de deute, la prima de risc s’ha col·locat en 168,97 punts bàsics, amb la rendibilitat del bo a deu anys en l’1,646%, respecte dels 138,66 punts que marcava en el tancament de sessió d’ahir. Mentrestant, al mercat de divises, l’euro s’intercanviava a 1,118 dòlars.
ENTRE LES PITJORS BORSES EUROPEES
En aquest context, el selectiu espanyol s’ha mantingut al capdavant de les pèrdues de les principals places europees, juntament amb Milà (-12,5%), a causa que les dues Borses tenen un alt component bancari. Londres ha cedit un 2,76%, Frankfurt un 6,82% i París un 8,04%.
Després de cinc sessions consecutives en positiu en les que havia aconseguit acumular una revaloració pròxima al 8%, l’índex espanyol ha sumat una caiguda setmanal del 6,86%, tenint en compte que els mercats no comptaven amb l’opció que pogués triomfar el ‘Brexit’.
La caiguda d’avui ha suposat la caiguda més gran de la història de l’Íbex-35, superant la registrada el 10 d’octubre del 2008 (-9,14%), i de l’Índex General de la Borsa de Madrid (-9,28%), que datava del 29 d’octubre de 1987. Avui ha estat el segon dia amb més volum negociat de 2016 (6.355 milions) i el segon dia de la història amb més negociacions (672.226).
SOBREREACCIÓ EN ELS MERCATS
En aquest context, l’analista d’XTB Francisco Sánchez-Matamoros ha posat èmfasi en la necessitat d’analitzar valors com IAG, Ferrovial o Telefónica, les previsions i expectatives dels quals, segons la seva opinió, “es veuran clarament perjudicats en pròxims mesos”.
L’expert augura que la incertesa penalitzarà en el curt termini els mercats, que tardaran a recuperar les caigudes d’aquest divendres. “L’eurozona podria reduir el seu creixement un 0,5% en els pròxims trimestres, mentre s’espera que el BCE augmenti els estímuls per intentar normalitzar la situació”, avança l’analista.
Sánchez-Matamoros també adverteix que el mercat de bons podria patir en les pròximes setmanes, per la qual cosa l’or pot convertir-se en el principal actiu refugi.
Tenint present la caiguda de les Borses, el ministre d’Economia i Competitivitat en funcions, Luis de Guindos, s’ha mostrat convençut que la “sobrereacció” dels mercats s’anirà “calmant” a mitjà i llarg termini i ha assegurat que Espanya, amb un creixement per sobre del 3% i la correcció dels seus principals desequilibris, està “molt preparada” per fer front al ‘Brexit’.
Els experts borsaris no creuen que el resultat de la consulta britànica provoqui un escenari “catastrofista” i fins i tot veuen oportunitats d’inversió, com és el cas dels analistes de Fidelity. En aquest sentit, el soci i economista cap d’Arcano, Ignacio de la Torre, calcula que l’impacte quantitatiu directe per a Espanya de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea serà inferior al 0,5% del PIB.
I ha estat Espanya el vuitè país europeu amb major exposició al ‘Brexit’, els experts descarten un fort impacte si s’executa la sortida del Regne Unit. Així, el president de la Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT), Ramón Estalella, ha apuntat que el sector “no pot ser alarmista” en la situació actual, perquè el resultat de la consulta “afectarà poc en el mitjà i llarg termini”.
En el pitjor dels casos i en un escenari amb un potencial de caiguda del 10% del turisme anglès, l’efecte del ‘Brexit’ amb prou feines suposaria un 0,13% de PIB, segons els càlculs d’Arcano, que precisa que podria afectar de manera més significativa hotels o immobiliàries a Màlaga o Menorca, per exemple.
ELECCIONS GENERALS
Però l’impacte a la Borsa espanyola no es limita als efectes del possible ‘Brexit’, ja que diumenge el país coneixerà els resultats de les segones eleccions generals en sis mesos.
L’expert d’XTB recorda que històricament l’obertura de l’Íbex-35 en una jornada postelectoral “comporta caigudes motivades pel tancament de posicions davant de la falta d’informació per part dels inversors”.
A més, les enquestes tenen en compte la possibilitat que els nous partits tinguin opcions de formar govern, el que “podria generar encara més volatilitat”.
Per aquesta raó, l’analista creu que la setmana que ve podria estar marcada per cert biaix baixista, sense perdre els mínims registrats a la sessió d’avui, i avança que els nivells dels 7.200 punts haguessin de funcionar com suport.
“Són nivells molt descomptats per prendre posicions de valor en un mercat domèstic que ha patit en el curt termini, però que en el mitjà termini molt probablement recuperi els nivells pròxims als 9.000 punts. Serà fonamental mesurar l’impacte de la probable nova maniobra per part del BCE, que acollirà l’euro en la pròxima reunió del 21 de juliol”, ha subratllat.