07.07.2016 - 13:08
El centre opera sense llicència adequada tot i que l’Ajuntament la va oferir i la concedirà si la demana
BARCELONA, 7 (EUROPA PRESS)
El tinent d’alcalde de Barcelona Jaume Asens ha avisat que l’Ajuntament iniciarà mesures coercitives si el Ministeri de l’Interior reobre el Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca i es “col·loca en una situació de desobediència” davant de l’ordre de cessament emesa pel consistori, que adverteix de multes i fins i tot del precinte de les instal·lacions.
En una roda de premsa aquest dijous, ha matisat que Interior té un mes per recórrer davant de l’Ajuntament, el qual tindria tres mesos per respondre; i llavors “poden anar al jutjat si no estan d’acord amb la resolució”: si el consistori contestés aquest possible recurs, el Ministeri podria impulsar un contenciós administratiu en dos mesos, i en sis mesos si el Govern municipal no contestés aquest recurs.
Ha justificat l’ordre de cessament per no tenir mesures de seguretat i evacuació adequades ni la llicència d’activitat corresponent, ja que encara opera amb l’anterior de comissaria del Cos Nacional de Policia per a usos com galeria de tir i d’animals, ja que hi havia cavalls de la Policia.
Per tant, ha estat en “situació irregular, fora de dret i amb certa anomalia jurídica” des que va obrir fa una dècada, quan es va requerir aquest canvi de llicència per adequar-la a la seva activitat, però no es va produir.
Després de ser preguntat pels periodistes, Asens ha reconegut que l’Ajuntament difícilment podria denegar la llicència adequada si es demana i es compleixen tots els requisits sobre el CIE –tancat des del novembre per obres–.
Asens ha detallat que el 28 d’abril va notificar al CIE la incoació d’aquest expedient per la no adequació de la llicència, i que van donar al Ministeri un mes per legalitzar la situació –quan habitualment el termini és de 15 dies–, una cosa que Interior no va tramitar, “per a sorpresa” de l’Ajuntament.
El Ministeri ha presentat al·legacions perquè considera que no està obligat a demanar aquesta llicència perquè l’activitat no ho requereix, una cosa que no comparteixen els serveis jurídics de l’Ajuntament ni els del districte de Sants-Montjuïc, per la qual cosa es van desestimar les al·legacions i es va decidir ordenar el cessament: l’alcaldessa, Ada Colau, ho va comunicar dimecres a la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Llanos de Luna, i als grups municipals.
L’expedient es va obrir arran d’una inspecció quan el Ministeri va demanar llicència d’obres, i es va detectar que no hi havia llicència adequada d’activitat ni es complia la normativa de seguretat i prevenció d’incendis: “Hi ha un volum important al centre, i per això cal ser especialment curós amb aquestes persones; també amb els usuaris i els funcionaris que treballen aquí.”
Asens assegura que els vuit mesos que el centre ha estat tancat per les obres han demostrat que “els CIE no calen”, perquè els fiscals han usats mecanismes alternatius, com l’obligació de presentar-se regularment davant de les autoritats i la retenció de la documentació, i no han dictat en aquest termini cap ordre d’internament.
VISITA DEL CONSELL D’EUROPA
Tècnics del Consell d’Europa faran al setembre una inspecció al CIE, una cosa que ja han notificat al Síndic de Greuges, i Asens ha recordat que ell mateix va visitar el centre al costat de representants d’entitats a l’abril, quan van comprovar que hi havia “elements preocupants”, com una cel·la semblant a una gàbia.
“Internar una persona per una falta administrativa, com ho és també una multa de trànsit, es pot considerar un atemptat als drets humans”, segons ell, que s’ha referit als CIE com a forats negres de la democràcia, i ha agraït el treball d’entitats com SOS Racisme, Tanquem els CIE i Migra Studium.
DRETS I SOBIRANIA
Ha insistit que l’Ajuntament fa tot el possible perquè el CIE no reobri, “no només per una exigència de drets humans i per les persones que porten anys treballant perquè no ho faci, sinó també per una qüestió de sobirania com a ciutat i com a país”, després que tant l’Ajuntament com el Parlament aprovessin mocions contra la seva reobertura.
“Era una falta de respecte a aquesta sobirania que es volgués reobrir quan hi ha una voluntat molt clara dels catalans i els barcelonins expressada pels seus representants”, i ha remarcat que no només tenen la llei per impedir la reobertura, sinó també amb aquest mandat democràtic.
Asens ha fet la roda de premsa al costat del gerent municipal de Recursos, Joan Llinares, i al cap de llicències del districte de Sants-Montjuïc, Miquel Àngel Valdueza.