23.05.2017 - 12:22
MADRID, 23 (EUROPA PRESS)
La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha fixat per al proper 13 de juny el ple en el qual es debatrà la moció de censura contra Mariano Rajoy, impulsada per Units Podem i en la qual el líder del partit morat, Pablo Iglesias, es presenta com a candidat a la Presidència del Govern espanyol.
Així ho ha anunciat Pastor després de contactar amb els portaveus parlamentaris, als quals també ha informat que aquest mateix dimarts la Mesa de Congrés ha admès a tràmit la iniciativa d’Units Podem i ha obert un termini de dos dies perquè es puguin presentar mocions alternatives amb més candidats i programes.
En la reunió d’aquest dimarts, la Mesa del Congrés ha certificat que la moció de censura d’Units Podem compleix amb tots els requisits formals: compta amb la signatura d’una de desena part del Congrés (35 diputats) i consta d’un escrit motivat afegint el nom del candidat a la Presidència (Pablo Iglesias) i la seva acceptació.
POSSIBLES ALTERNATIVES FINS AQUEST DIJOUS A LES 20 HORES
A partir d’aquí, s’ha obert un termini de dos dies, fins a les vuit de la tarda d’aquest dijous, per si més grups presenten mocions de censura alternatives amb més candidats i programes alternatius que, si s’escau, es debatran conjuntament. No obstant això el PSOE, l’altre gran grup que té diputats suficients per promoure una moció de censura, ja ha avisat que no té intenció de fer-ho ara, i en això van coincidir els tres aspirants a la Secretaria General.
Conforme a la Constitució i al Reglament del Congrés, la presidenta del Congrés s’ha posat en contacte amb el president del Govern central, Mariano Rajoy, i amb els portaveus dels diferents grups parlamentaris per informar-los oficialment de la presentació de la moció de censura i el termini de 48 hores.
Segons els seus plans, el debat de la moció de censura arrencarà a les 12 hores del 13 de juny i podria perllongar-se fins l’endemà en funció de la seva durada i de si al final es presenten o no mocions de censura alternatives.
DOS PORTAVEUS A FAVOR DE LA MOCIÓ
El debat d’aquest tipus de proposta, segons el Reglament de la Cambra, s’inicia amb la defensa de la moció de censura, sense límit de temps, per part d’un dels diputats que la signen i, a continuació, també sense límit de temps, podrà intervenir el candidat a la Presidència proposat en la moció perquè exposi el programa polític del seu hipotètic Govern.
Després del corresponent recés que decideixi la Presidència de la Cambra, serà el torn dels portaveus dels diferents grups parlamentaris, que comptaran amb trenta minuts per intervenir i deu minuts de rèplica.
Un cop debatuda la moció, es procedirà a la votació i, en cas de reunir almenys 176 vots necessaris per ser aprovada, la Presidència del Congrés haurà de comunicar-ho immediatament al Rei i al president del Govern central, ja que el candidat a president s’entendrà que ha rebut la confiança de la Cambra.
En cas que la moció fos rebutjada, els signants no podran signar-ne cap altra durant el mateix període de sessions, segons estableix la Constitució, per la qual cosa, en aquest escenari, els 35 diputats d’Units Podem que l’han signada no podrien tornar a plantejar una altra moció fins al setembre. Això sí, el grup ha reservat signatures perquè hi ha 36 diputats més d’Units Podem i de Compromís que sí estan disponibles per signar-ne una altra.
Durant la recent etapa democràtica s’han presentat dues mocions de censura i ambdues han estat rebutjades: El 1980, el PSOE va presentar una contra Adolfo Suárez, però el candidat, Felipe González, no va rebre l’aval de la Cambra, i el 1987, Alianza Popular, amb Antonio Hernández Mancha com a aspirant, va fer el mateix contra González, però tampoc no va tirar endavant
A 100 VOTS DE LA MAJORIA ABSOLUTA REQUERIDA
A priori, la moció de censura encapçalada per Pablo Iglesias només compta amb el suport de la cinquena part de la Cambra i encara està a més de cent escons de la majoria absoluta que calen. Necessitaria sumar no només el PSOE, que té 84 diputats, sinó també els independentistes d’ERC (9 diputats), l’antiga Convergència (8 vots) i Bildu (dos diputats), perquè tant el PNB com Ciutadans tenen signats sengles acords per aprovar els Pressupostos que serien impossibles amb el canvi de Govern.
La data del debat de la moció de censura, que és una competència exclusiva de la presidenta, ha estat condicionada per la tramitació dels Pressupostos Generals, als quals s’han reservat les dues properes setmanes: primer en la Comissió de Pressupostos (22-24 de maig) i després en el Ple (29-31 de maig).
Segons el calendari de sessions plenàries aprovat per la Mesa del Congrés, la primera setmana de juny, això és, la que va del 5 al 9, no està previst cap ple, per aquest motiu en fonts parlamentàries ja havien estudiat les dates dels dies 13 i 14 de juny com les més probables.