AMP.- 1-O.- Zapatero demana “acabar amb el mite de les bondats” d’un referèndum que busca “dividir”

  • Creu que els independentistes i el govern català "manquen de credibilitat" a l'hora d'invocar a la democràcia

VilaWeb
Redacció
24.09.2017 - 16:58

Creu que els independentistes i el govern català “manquen de credibilitat” a l’hora d’invocar a la democràcia

CÒRDOVA, 24 (EUROPA PRESS)

L’expresident del Govern central José Luis Rodríguez Zapatero ha demanat aquest diumenge “acabar amb el mite de les bondats” d’un referèndum que cerca “dividir”, en al·lusió al que promou la Generalitat pel dia 1 d’octubre.

Ha assenyalat que “si vivim junts, decidim junts”, perquè, segons el seu judici, “en el moment que no reconeixem aquest gran principi, solament queda un camí de ruptura i negació de grans principis democràtics”.

Durant la seva participació a l’III Congrés de la Saviesa i el Coneixement, organitzat per la Cadena Ser a Còrdova, ha defensat que “voler viure junts és un bon principi democràtic i també moral”, al mateix temps que ha subratllat que “la invocació a la democràcia dels independentistes i el govern de Catalunya, quan no s’han respectat amb la llei de referèndum i de transició fonaments democràtics, manca de credibilitat”.

Segons ha admès, “és una situació seriosa”, però està “convençut de la fortalesa de la democràcia i la seva capacitat per administrar les situacions més difícils”, alhora que ha assenyalat que “hi ha fets incontestables, com que cap democràcia ha conegut ni ha permès una segregació territorial, precisament per ser un sistema democràtic amb vocació de convivència i integració”.

“No veig cap fet democràtic en no respectar la legalitat, ni cap cultura democràtica”, ha asseverat l’expresident, per afegir que, “més enllà de la legalitat, és important fer una reflexió política de fons”.

I és que, “l’independentisme podria tenir fonament conforme a la doctrina clàssica” en els supòsit que “es parli d’un poble que no estigués reconegut, en la seva llengua i els seus drets”, però és una situació que “en absolut és el cas de Catalunya, perquè hi ha un reconeixement constitucional i de totes les lleis que significa l’expressió de la identitat de Catalunya, la seva història i llengua, que és l’ordinària i vehicular a la comunitat”, ha declarat.

La segona hipòtesi a la qual apunta i que “podria tenir un fonament per l’independència” és que “si hi hagués una majoria àmplia que vulgui tenir un projecte de convivència política radicalment diferent al que suposa l’Espanya i Europa democràtica”, on “s’utilitza l’euro com a moneda, estan a Europa com estan, i serien solidaris, si sortís la hipòtesi absolutament impensable d’entrar a Europa”, per l’expresident “resulta encara més incomprensible”.

No en va, ha afegit, “un dels arguments que sustenten els independentistes és que aporten molts diners a Espanya”, de manera que “si volguessin ser europeus i els deixessin entrar, aportarien més diners a Europa”, fet que considera que “es converteix en un autèntic enigma, el fet d’estar disposats a ser solidaris amb Europa més que amb el conjunt de la convivència en la qual estem, perquè després aquesta solidaritat europea arribés a Espanya també”, ha postil·lat.

Així mateix, ha apuntat que si un agafa la llei de transitorietat diu que “Catalunya sigui un estat social i democràtic de dret, que és el que diu la Constitució Espanyola, amb el mateix ordre de convivència, els mateixos valors de drets i llibertats”, per la qual cosa s’ha preguntat “quina és l’alternativa i la raó, si volen el mateix model de convivència”.

Segons la seva opinió, “certament el fonament és d’interès polític partidista, motivat per elements emocionals, però l’ordre de convivència dels països es fa per elements racionals”.

FER UN DEBAT “INTEL·LECTUAL”

En paraules de Rodríguez Zapatero, “una vegada més aquest ha de ser un debat que s’ha de produir en el terreny de les idees, la raó, la cultura, l’educació i no de les passions”.

De fet, ha emfatitzat que “la política és l’acord, perquè no hi ha convivència sense acord”, de manera que “trencar un acord de convivència és molt seriós i greu”.

Al fil d’això, ha animat als independentistes a fer “una reflexió amb assossec i calma, perquè la necessitaran”, ja que “la democràcia i els valors democràtics que ha impregnat el règim de 1978 són molt més forts intel·lectual i moralment que els que defensen alguns líders de la CUP”.

A més, ha proclamat que “Espanya està entre els països amb més llibertats, més drets democràtics i més drets socials, a l’educació i a la salut”.

Per tant, ha assegurat que “l’estat de democràtic espanyol superarà aquesta prova” i segurament a partir d’aquí “es podrà fer un diàleg”, doncs considera que “cal fer un debat intel·lectual en aquests termes amb els independentistes per veure si sostenen el debat, que no serà fàcil que el sostinguin”, ha aventurat.

Zapatero ha afirmat que “les dues condicions més clares de reconeixement i autogovern en cap estat democràtic es donen com en algunes comunitats en aquest país”, i ha afegit que “en política la solució no és ‘sí o no’ o blanc i negre”.

En definitiva, l’expresident de l’Executiu ha recomanat “fer de la convivència d’identitats un ésser d’Espanya, l’Espanya democràtica”, així com “de voler viure junts, un valor democràtic i moral”.convivencia sin acuerdo”, de modo que “romper un acuerdo de convivencia es muy serio y grave”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor