16.10.2017 - 13:06
En la seva missiva explica que l’article 155 “no implica la suspensió de l’autogovern” sinó la restauració de la legalitat a Catalunya
MADRID, 16 (EUROPA PRESS)
El cap de l’Executiu, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dimecres al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que “encara té marge per contestar de forma clara i senzilla” al requeriment del Govern espanyol sobre si la passada setmana va declarar o no la independència. Després de recalcar que es tracta d’un aclariment absolutament necessari”, adverteix que si no aposta per recuperar la normalitat i lleialtat institucional, serà “l’únic responsable de l’aplicació de la Constitució”, en al·lusió a l’article 155.
Així es recull en la carta que Rajoy ha enviat aquest dilluns al matí a Puigdemont, que prèviament li havia remès una altra missiva sense aclarir si va proclamar o no la independència en el Parlament el 10 d’octubre i demanant una reunió “com més aviat millor” per resoldre el conflicte a Catalunya. A més, posa damunt de la taula dues demandes: una reunió Generalitat-Estat i la fi de la “repressió contra el poble i el govern de Catalunya”.
Abans de viatjar a Galícia per visitar les zones afectades pels incendis, que ja han causat tres morts, Rajoy ha contestat al president de l’Executiu català, al mateix temps que ha conversat per telèfon amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, segons han confirmat fonts de Moncloa.
EL REQUERIMENT ÉS UNA “OPORTUNITAT”
Rajoy assenyala que el requeriment és una “oportunitat” per “reconduir la greu deterioració de la convivència que es viu a Catalunya”, perquè la Generalitat “torni a la llei i, a partir d’aquí, es recuperi la normalitat institucional entre administracions”. Segons recalca, es tracta d’una trucada a la claredat política”, ja que, el president de la Generalitat té l'”obligació” d’explicar als ciutadans què ha passat i si la seva voluntat és complir o no les lleis vigents.
“És un aclariment absolutament necessari. No només el Govern d’Espanya sinó tots els catalans, tenen dret a saber amb certesa si la seva declaració del 10 d’octubre del 2017 davant el Ple del Parlament o la signatura posterior d’un document redactat en termes inequívocs impliquen la declaració d’independència, al marge que aquesta es trobi o no en vigor”, subratlla.
Per això, confia que en les hores que falten fins al segon termini del requeriment –el dijous 19 d’octubre a les 10.00 hores– respongui amb la claredat que tots els ciutadans exigeixen perquè “perllongar aquesta situació d’incertesa solament afavoreix aquells que pretenen liquidar la concòrdia cívica i imposar un projecte radical i empobridor per a Catalunya”.
A més, Rajoy subratlla que el requeriment que li va enviar dimecres passat suposa el “pas previ” al procediment establert en l’article 155 que “no implica la suspensió de l’autogovern, sinó la restauració de la legalitat en l’autonomia”, en “contra” del que sosté el Govern.
EL QUE HI HA ÉS UN “CONFLICTE DE LEGALITAT”
Després d’assegurar que no pot acceptar “de cap manera l’existència” del que Puigdemont denomina “conflicte històric entre l’Estat espanyol i Catalunya”, el president del Govern espanyol destaca que “mai” en tota la seva història els ciutadans de Catalunya han gaudit de més llibertats i més autonomia política i financera que durant aquesta etapa democràtica. En la seva opinió, l’únic conflicte que existeix en aquest moment és un “conflicte de legalitat” i solament posant-li fi es podran abordar temes que preocupen “realment” al conjunt dels catalans.
Rajoy, que diu que no vol generar nous escenaris de controvèrsia, ressalta que “tots” estan subjectes” a l’imperi de la llei i obligats a respectar les resolucions dels tribunals. I aprofita per recordar que les institucions de la UE i els seus governs han expressat amb “rotunditat la seva posició contrària a la independència i a la ruptura del principi de legalitat”.
És més, el cap de l’Executiu central adverteix Puigdemont que les seves actuacions estan generant una “important fractura” en la societat catalana i una “enorme incertesa econòmica” que “posa en risc el benestar dels ciutadans”. De fet, assenyala que algunes agències de qualificació ja estan plantejant la possibilitat que Catalunya “caigui en recessió si es perllonga aquesta situació d’inestabilitat”.
INVITACIÓ PER ACUDIR AL CONGRÉS
Després que el president català apel·li al diàleg i demani una reunió, Rajoy afirma que no resulten “creïbles” aquestes crides al diàleg en nom del conjunt de Catalunya quan ell mateix es nega a parlar amb una part important d’aquesta societat a través dels seus legítims representants en el Parlament.
Rajoy, que al·ludeix al suport de PSOE i Ciutadans a les actuacions del Govern central en defensa de la legalitat, convida el president de la Generalitat a dialogar al Congrés per abordar les demandes que reclama. “El convido de nou a comparèixer davant el Parlament i traslladar les seves demandes als legítims representants de la sobirania nacional, que són els únics que poden entendre de les mateixes”, assevera.
Finalment, insisteix que Puigdemont “encara té marge per contestar de forma clara i senzilla” al requeriment: “Segueix estant a la seva mà obrir un nou període de normalitat i lleialtat institucional que tothom li està reclamant. En cas contrari, serà vostè l’únic responsable de l’aplicació de la Constitució”, conclou la missiva.
SANTAMARÍA: “EL DIÀLEG NO S’EXIGEIX, ES PRACTICA”
En una compareixença en el Palau de la Moncloa, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha recriminat a Puigdemont que no hagi respost “sí” o “no” a la pregunta de si ha declarat la independència de Catalunya, però ha reiterat que encara té temps per rectificar i evitar que el Govern espanyol apliqui les disposicions de l’article 155 de la Carta Magna.
“No era molt difícil dir si havia declarat o no la independència, que era la pregunta, no era una resposta complicada”, ha dit Santamaría, que ha agregat que aquesta “perseverança en la confusió” sembla respondre l’estratègia dels seus suports més radicals per tibar la situació al límit”.
Igual que Rajoy, Sáenz de Santamaría ha advertit Puigdemont que la seva crida al diàleg “no resulta creïble” tenint en compte que ell s’ha negat a debatre amb l’oposició catalana i està fent “política de fets consumats” i “imposant les seves posicions al conjunt de la ciutadania”. “El diàleg no s’exigeix, es practica”, li ha insistit.
La vicepresidenta, que ha evitat entrar a detallar quines mesures s’aplicaran si el president de la Generalitat no rectifica, ha afirmat que “de vegades” té la sensació que alguns dels sectors més radicals el que volen és que el Govern espanyol “ja comenci a explicar les mesures del 155”, un precepte que el que cerca en realitat és “reposar la legalitat”. “Està a la seva mà evitar que es facin els següents passos”, ha dit, per demanar-li que “deixi d’embullar” i sigui “clar”.