14.09.2017 - 15:24
Els acusa d’instar alcaldes a promoure un referèndum inconstitucional
BARCELONA, 14 (EUROPA PRESS)
La Fiscalia Superior de Catalunya ha presentat una querella contra la presidenta de l’AMI, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú (Barcelona) i diputada al Parlament de JxSí, Neus Lloveras, i contra el president de l’ACM i alcalde de Premià de Mar (Barcelona), Miquel Buch, tots dos de PDeCAT, per contribuir amb actes concrets a la promoció, organització i celebració del referèndum i demana tancar les webs de les entitats.
En l’escrit, que s’ha presentat aquest dijous davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pels delictes de desobediència, prevaricació i malversació de cabals públics, considera que tots dos han realitzat “actes inequívocs de promoció i organització” del referèndum, malgrat els pronunciaments del Tribunal Constitucional, amb l’enviament als alcaldes catalans el model de decret d’alcaldia a favor del referèndum i dels cartells de promoció de la campanya.
En la querella la Fiscalia sol·licita diverses mesures cautelars al TSJC com que fixi fiances econòmiques pels dos querellats per les responsabilitats pecuniàries en què poguessin incórrer, i si escau, embargament de béns en la quantia “que prudencialment es fixi”.
També demana que tanqui les pàgines web de l’AMI (www.municipisindependencia.cat) i de l’ACM (www.acm.cat), a més de que es dirigeixi ofici als alcaldes catalans perquè impedeixin el referèndum, i singularment, imprimir, col·locar o difondre els cartells de foment de la participació, retirant els que ja s’hagin col·locat.
De la mateixa manera, sol·licita a Guàrdia Civil, Mossos d’Esquadra i Policia Nacional que adoptin les mesures necessàries per evitar el referèndum, requisant urnes, sobres electorals, manuals, impresos i cartells de foment de la participació i a favor del ‘sí’.
TRES PRESUMPTES DELICTES
La querella es presenta pels presumptes delictes de desobediència, prevaricació i malversació de cabals públics, els mateixos que consten en els escrits contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els membres del Govern per convocar el referèndum, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i altres quatre membres de la Mesa per la tramitació de les lleis de desconnexió.
La querella es presenta davant el TSJC per la condició de diputada al Parlament de Lloveras, si bé en el mateix escrit la Fiscalia avisa que en cap cas pot excusar-se en la inviolabilitat perquè aquesta norma “no és un privilegi personal que els immunitzi de responsabilitat per actes manifestament il·legals”.
El fiscal considera que els querellats han actuat malgrat ser perfectament coneixedors dels reiterats pronunciaments del TC sobre la il·legalitat dels actes preparatius de l’1-O.
DECRET D’ALCALDIA
Cita com exemple l’enviament des del compte ami@ami.cat, la nit del 6 de setembre, minuts després de l’aprovació de la llei del referèndum en el Parlament i la convocatòria de l’1-O, dirigida els alcaldes, on els recomanaven confirmar si hi havia canvis en els locals electorals i remetent un model de decret per demostrar el suport a la consulta.
A més, el 10 de setembre, una vegada el Constitucional havia difós públicament la seva decisió de suspendre l’1-O i de notificar-li personalment la seva decisió, Lloveras va enviar un nou correu als alcaldes remetent un informe del SITxCAT (secretaris, interventors i tresorers de l’administració local per la indepèndencia).
El dia 12, des del compte de l’AMI es va enviar un altre correu sobre l’inici de la campanya electoral pel referèndum incloent dos cartells per fomentar la participació.
“TOTAL MENYSPREU” AL TC
“Amb aquestes conductes, els querellats, com a responsables públics municipals i com a màxims responsables de les seves associacions, han posat de manifest el seu total menyspreu als pronunciaments del TC”.
Constaten la seva “ferma i inequívoca” intenció d’usar les plataformes d’AMI i ACM per instar de forma decidida i rellevant a centenars d’alcaldes al fet que promoguin un referèndum inconstitucional.
I prossegueixen que amb aquestes accions comprometen amb això “una pluralitat indeterminada de recursos personals i una quantitat rellevant de recursos materials, amb una clara finalitat delictiva”.
“Una qüestió resulta evident: la convocatòria i celebració d’un referèndum implica una despesa de diners públics”, per la qual cosa les despeses ja generades i els que es generin en el futur han estat deliberadament destinats a una finalitat radicalment aliena a la funció pública.