02.10.2017 - 16:47
També reconeixen “improvisacions i canvis d’última hora” que no van ser coherents
BARCELONA, 2 (EUROPA PRESS)
La portaveu de l’Equip Internacional d’Experts Electorals Internacionals (IEERT), Helena Catt, ha admès aquest dilluns que estan en xoc per haver vist escenes que mai s’haurien de produir i que esperen que no es repeteixin mai perquè van presenciar “nombroses i repetides violacions dels drets civils i humans”.
“Ens queda clar que això va ser una operació d’estil militar, acuradament planificada, que es va orquestrar de manera central. Ens va deixar en xoc que policies armats entressin a col·legis electorals per pertorbar un procés electoral pacífic”, ha assegurat en roda de premsa el dia després del referèndum de l’1 d’octubre.
Després de constatar les dificultats i problemes als quals es van enfrontar els catalans que volien votar de forma pacífica, ha reconegut que va haver-hi improvisacions i canvis d’última hora en el procés de votació que no van ser coherents a tot Catalunya, tampoc amb el que establia la llei i l’organització del referèndum.
Malgrat que detallaran al seu informe final aquestes qüestions, ha avançat tres exemples: la necessitat de mantenir la custòdia de les urnes en tot moment, la utilització del registre electoral i “certes incoherències” relatives a si les paperetes havien d’anar dins d’un sobre o no.
No obstant això, Catt ha defensat que van observar molts actes que demostren “la voluntat ferma del poble català a expressar-se a través de les urnes”, i que els que van treballar als col·legis electorals ho van fer de bona fe.
NO VAM VEURE MANIPULACIÓ
“No vam veure senyal de manipulació alguna o de mala fe”, ha assegurat la portaveu de l’IEERT, després d’apuntar que van detectar persistència en l’esforç de les persones per poder votar i una participació molt alta malgrat els obstacles i la por que va haver-hi.
Durant l’1-O, Catt va dirigir un equip de 70 observadors acreditats que van visitar més de 100 punts de votació a Catalunya, i van supervisar el que es va viure entre les 5.00 i les 20.00 hores del diumenge i el recompte de vots.
L’IEERT és un grup informal d’investigadors, acadèmics i experts en eleccions de Nova Zelanda, el Canadà, el Regne Unit i Irlanda que han treballat prèviament en missions d’observacions en processos electorals en diferents parts del món.