AMP.- 1-O.- Experts electorals internacionals admeten estar en xoc: “Va ser una operació d’estil militar”

  • També reconeixen "improvisacions i canvis d'última hora" que no van ser coherents

VilaWeb

Redacció

02.10.2017 - 16:47

També reconeixen “improvisacions i canvis d’última hora” que no van ser coherents

BARCELONA, 2 (EUROPA PRESS)

La portaveu de l’Equip Internacional d’Experts Electorals Internacionals (IEERT), Helena Catt, ha admès aquest dilluns que estan en xoc per haver vist escenes que mai s’haurien de produir i que esperen que no es repeteixin mai perquè van presenciar “nombroses i repetides violacions dels drets civils i humans”.

“Ens queda clar que això va ser una operació d’estil militar, acuradament planificada, que es va orquestrar de manera central. Ens va deixar en xoc que policies armats entressin a col·legis electorals per pertorbar un procés electoral pacífic”, ha assegurat en roda de premsa el dia després del referèndum de l’1 d’octubre.

Després de constatar les dificultats i problemes als quals es van enfrontar els catalans que volien votar de forma pacífica, ha reconegut que va haver-hi improvisacions i canvis d’última hora en el procés de votació que no van ser coherents a tot Catalunya, tampoc amb el que establia la llei i l’organització del referèndum.

Malgrat que detallaran al seu informe final aquestes qüestions, ha avançat tres exemples: la necessitat de mantenir la custòdia de les urnes en tot moment, la utilització del registre electoral i “certes incoherències” relatives a si les paperetes havien d’anar dins d’un sobre o no.

No obstant això, Catt ha defensat que van observar molts actes que demostren “la voluntat ferma del poble català a expressar-se a través de les urnes”, i que els que van treballar als col·legis electorals ho van fer de bona fe.

NO VAM VEURE MANIPULACIÓ

“No vam veure senyal de manipulació alguna o de mala fe”, ha assegurat la portaveu de l’IEERT, després d’apuntar que van detectar persistència en l’esforç de les persones per poder votar i una participació molt alta malgrat els obstacles i la por que va haver-hi.

Durant l’1-O, Catt va dirigir un equip de 70 observadors acreditats que van visitar més de 100 punts de votació a Catalunya, i van supervisar el que es va viure entre les 5.00 i les 20.00 hores del diumenge i el recompte de vots.

L’IEERT és un grup informal d’investigadors, acadèmics i experts en eleccions de Nova Zelanda, el Canadà, el Regne Unit i Irlanda que han treballat prèviament en missions d’observacions en processos electorals en diferents parts del món.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor