10.10.2017 - 16:24
Els diputats socialistes consideren la iniciativa “molt incompleta”, a més que “no dóna resposta al problema actual”
MADRID, 10 (EUROPA PRESS)
El PSOE té previst votar en contra de la moció que aquest dimarts defensarà En Comú al Ple del Congrés que rebutja l’aplicació de l’article 155 de la Constitució per part del Govern espanyol en cas que la Generalitat de Catalunya declari la independència de forma unilateral.
La confluència catalana de Podemos ha autoesmenat el text que va registrar dijous passat sobre Catalunya perquè el Ple del Congrés pugui pronunciar-se aquest dimarts sobre l’aplicació de l’article 155. En concret, la nova moció “rebutja l’aplicació de mesures excepcionals que suposin infringir l’autogovern de Catalunya, com per exemple l’activació de l’article 155 de la constitució o decretar l’estat d’excepció”.
Amb aquesta maniobra, els socis catalans de Podemos pretenen que tots els partits es posicionin sobre aquesta mesura, que el Govern central no ha descartat aplicar i que la formació habitada i els seus aliats rebutgen, en entendre que suposarà la suspensió de drets civils i democràtics, com han avisat en reiterades ocasions.
No obstant això, fonts socialistes han avançat que no donaran suport a la moció dels de Xavier Domènech, no deixant la porta oberta a cap negociació. Aquest dilluns, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va assegurar que donaria suport al Govern de Mariano Rajoy en les mesures que adoptés en cas que el president català, Carles Puigdemont, decidís seguir endavant amb la declaració unilateral d’independència de Catalunya.
Al final de la reunió del Grup Parlamentari Socialista hores abans del Ple per debatre el sentit del vot sobre la moció, la portaveu Margarita Robles ha justificat el posicionament en contra en entendre que la iniciativa d’En Comú Podem és “molt incompleta i no dóna resposta al problema actual que hi ha en aquest moment”.
EL PSC VOTARÀ AMB EL GRUP
Robles ha precisat que els diputats del PSC, els més poc inclinats a una eventual aplicació del 155, votaran amb el conjunt del Grup.
Serà el secretari de Política Federal del PSOE, Patxi López, qui intervindrà al Ple per defensar la postura dels socialistes. I ha estat ell qui ha avançat el sentit del vot al conjunt dels diputats del Grup, en una intervenció que ha estat molt aplaudida.
Segons assistents a la reunió, López ha dit el que molts en el Grup desitjaven escoltar. Que el PSOE té una posició clara en defensa de l’Estat del Dret que no modificarà en funció de les estratègies d’altres partits.
No obstant això, segons les mateixes fonts, a la trobada no va haver-hi un debat sobre l’eventual aplicació o no del 155, que permetria el Govern espanyol, amb l’aval del Senat, adoptar les mesures que siguin necessàries per obligar les autoritats catalanes a complir la legalitat.
La posició que la direcció del PSOE ha defensat en les darreres setmanes sobre el conflicte a Catalunya ha estat qüestionada en el si del Grup Parlamentari i dins del partit.
Algunes veus no comparteixen que, en aquests moments en els quals els independentistes han traspassat totes les línies vermelles, els socialistes pretenguin deixar clar el seu suport al Govern central en defensa de la Constitució i l’Estat de Dret davant del desafiament independentista al mateix temps que demanen explicacions per la seva gestió de l’1-O i el culpin per no haver entaulat una negociació amb la Generalitat.
Aquestes crítiques van refermar amb la decisió de reprovar al Congrés la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, com a responsable per les càrregues policials de l’1-O, iniciativa que, d’antuvi, ha estat ajornada fins a la propera setmana i podria retirar-se definitivament si el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, demana disculpes a la seva compareixença d’aquest dimecres en la Cambra baixa.
Però les crítiques venen d’abans. Dins del partit no es va entendre bé que el PSOE tombés al Congrés una iniciativa de Ciudadanos que pretenia mostrar el suport de PP, PSOE i Ciudadanos en l’actuació del Govern espanyol i l’Estat de Dret a Catalunya dies abans de l’1 d’octubre.