16.10.2017 - 10:53
No avança la resposta del Govern central però diu que la “seqüència lògica” és la que preveu el mateix requeriment
BRUSSEL·LES, 16 (EUROPA PRESS)
El ministre d’Afers Exteriors, Alfonso Dastis, ha considerat que la resposta remesa pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, “no constitueix una resposta” al requeriment del Govern espanyol perquè aclarís si ha declarat o no la independència a Catalunya de manera unilateral.
“La carta que hem conegut crec que que no constitueix una resposta al requeriment. El Govern central, un cop expirat el termini a les 10:00 hores, contestarà”, ha expressat Dastis a preguntes dels periodistes a Luxemburg, on assisteix a un consell de ministres d’Exteriors de la UE.
Així, el cap de la diplomàcia espanyola ha recalcat que Puigdemont “no ha subministrat la claredat que se li demanava” i que han prevalgut “les influències més radicals”. “veurem ara com segueix desenvolupant-se la cadència d’esdeveniments”, ha afegit.
Dastis no ha volgut avançar quina serà la resposta del Govern central, ha demanat esperar que es complís el termini que expirava a les 10:00 hores d’aquest dilluns, però ha avançat que la “seqüència lògica” és la que preveu el mateix requeriment.
ACTITUD PROPORCIONADA, SERENA I PRUDENT
Preguntat per com explicarà la situació als seus col·legues europeus, Dastis ha subratllat que l’assumpte no forma part de l’agenda de la reunió a Luxemburg, però que si se li pregunta explicarà que el Govern espanyol seguirà buscant solucions “dins el marc constitucional” i “sempre amb actitud proporcionada, serena i prudent”.
Encara que no forma part de l’ordre del dia del consell de ministres europeus, Dastis no ha descartat que pugui sorgir en contactes bilaterals en els marges de la reunió durant els quals tractarà amb els seus socis els temes “que ens semblin oportuns”.
En tal cas, ha afegit Dastis, si cap dels seus col·legues europeus s’interessa pel procés sobiranista, el ministre respondrà que es tracta d’un desconeixement flagrant” de l’ordre constitucional espanyol, de la legislació catalana, de l’Estat de dret i “dels mínims principis democràtics”.
També defensarà que el Govern espanyol mira de trobar solucions “dins de les lleres constitucionals”, inclòs el diàleg en el marc del “òrgan dedicat a això, que és el Parlament” i “totes les mesures” que permet la Constitució.
DISCRIMINACIÓ DEL CASTELLÀ A LES AULES
El ministre d’Exteriors també s’ha reafirmat en les seves declaracions sobre la discriminació del castellà a les aules a Catalunya i ha cridat a qui ho posi en dubte a observar “quina és la situació real” i quantes hores d’ensenyament es donen al castellà i al català.
“Només cal veure quina és la situació real i veure quina és en comparació la que està més ben tractada, privilegiada i menys discriminada. Clar que em reafirmo”, ha resolt, en ser preguntat per les crítiques rebudes per les seves paraules.