AMP.- 1-O.- Aprovada la ‘Llei fundacional de la república catalana’ malgrat la suspensió del TC

  • Cs, PSC i PP no voten i tornen a marxar de l'hemicicle

VilaWeb
Redacció
08.09.2017 - 01:21

Cs, PSC i PP no voten i tornen a marxar de l’hemicicle

BARCELONA, 8 (EUROPA PRESS)

El Parlament ha aprovat aquest divendres a les 00.48 hores la ‘Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república catalana’ amb la qual JxSí i la CUP volen consumar la ‘desconnexió’ de Catalunya de la resta d’Espanya si guanya el ‘sí’ l’ 1 d’octubre, i ho ha fet malgrat que el Tribunal Constitucional (TC) ha suspès poc abans la tramitació de la norma.

El text s’ha aprovat amb els 71 vots d’JxSí, la CUP i el diputat no adscrit Germà Gordó, i els 10 vots en contra d’SíQueEsPot, mentre que Cs, PP i PSC no han votat perquè de nou han abandonat l’hemicicle –ja ho van fer aquest dimecres al debat de la llei del referèndum– en protesta perquè consideren que la llei és manifestament inconstitucional i antiestatutaria.

JxSí i la CUP es consideren legitimats per treure endavant aquesta llei malgrat la decisió del Tribunal Constitucional (TC): Jordi Orobitg (JxSí) ha titllat a Espanya d’Estat opressor, i Benet Salellas (CUP) ha avisat que per culminar la independència el soberanisme haurà de “desobeir” a l’Alt Tribunal.

PARTIDARIS

Salellas ha alertat que el procés independentista ha de culminar-se al més aviat possible i amb determinació, per molt que el TC tracti d’acoquinar: “El temps corre en la nostra contra perquè l’Estat s’està refent i reconstruint”.

Orobitg ha proclamat que, amb la llei de transitorietat d’aquest divendres i la llei del referèndum que es va aprovar el dimecres, s’aconsegueix que Catalunya sigui un Estat independent si els catalans ho volen el dia 1-O: “Per a Catalunya i els catalans, Salut i república! Per a Catalunya i els catalans Visqui Catalunya lliure!”.

Gordó ha defensat la llei, encara que ha matisat que li agradaria que fos més inclusiva i ha advertit que la norma “crea dubtes jurídics i és tècnicament millorable”.

DETRACTORS

La líder d’Cs i de l’oposició en el Parlament, Inés Arrimadas, ha titllat la llei de transitorietat de “atropellament a la democràcia” i ha augurat que no tindrà mai efectes jurídics perquè considera que és manifestament inconstitucional i que així ho determinaran els tribunals.

El líder del PP català, Xavier García Albiol, ha criticat que és una estratègia d’agitació i propaganda d’JxSí i la CUP, i ha alertat que l’independentisme “s’ha convertit en la principal amenaça que en aquests moments té la UE”.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha sostingut que la norma pretén “liquidar la Constitució i l’Estatut”, ha assegurat que té un escàs rigor jurídic, i també que substituye l’actual ordenament legal per un model d’escassa qualitat democràtica, al seu judici.

El portaveu d’SíQueEsPot, Joan Coscubiela, considera que amb l’aprovació de les dues lleis –la fundacional i la del referèndum– JxSí i la CUP “s’han polit el capital polític català en 48 hores negres”.

UN CORPUS LEGAL TRANSITORI

Batejada com la principal llei de ‘desconnexió’, la norma entrarà en vigor només si guanya el ‘sí’ a la independència en el referèndum i el seu recorregut és limitat: defineix un corpus legal transitori fins a la redacció definitiva d’una eventual Constitució catalana, prevista per abans de 2019.

Fins llavors, si s’aplica aquesta llei “suprema” Catalunya pot ser una república ‘de dret, democràtica i social’; el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, passa a ser automàticament el cap de l’Estat; s’assumeix el control de fronteres i duanes, i s’expulsa a l’Exèrcit fins que una futura Assemblea Constituent decideixi si es crea un de propi o es prescindeix d’ell.

La llei preveu que els empleats públics de l’Estat s’integrin automàticament en el cos funcionarial de la Generalitat, i que passin a tenir doble nacionalitat –catalana i espanyola– tots els que tinguin la nacionalitat espanyola i estiguin empadronats a Catalunya abans del 31 de desembre de 2016.

Entre altres novetats, es crearà un nou ordenament jurídic: un dels canvis més substancials és la substitució del Tribunal Constitucional (TC) –passarà a denominar-se Sala de Garanties– i del Tribunal Suprem (TS), les funcions del qual passaran a ser assumir-les pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

APROVACIÓ AMB POLÈMICA

La llei de transitorietat no figurava en l’ordre del dia del ple, però JxSí i la CUP van forçar el dijous a la tarda la seva inclusió, la qual cosa ha indignat els grups de l’oposició, que consideren que els seus drets s’han vist completament cercenados.

JxSí i la CUP han demanat debatre la llei a les 14.15 hores del dijous, i després d’un debat bronco i plagat de suspensions i represes, no s’ha sotmès a votació fins a més de 10 hores després.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor