Amnistien l’ex-secretari d’Esports Gerard Figueras per haver organitzat el referèndum de l’1-O

  • Figueras era acusat d'haver demanat que es guardessin urnes al Canal Olímpic i que Equacat pagués a Unipost per  distribuir les butlletes

VilaWeb

EFE

18.12.2024 - 10:30
Actualització: 18.12.2024 - 11:27

La jutgessa d’instrucció ha amnistiat Gerard Figueras, ex-secretari d’Esports de la Generalitat durant la presidència de Quim Torra, en la causa en què investigava el desviament de fons per al referèndum per mitjà de l’empresa pública que gestiona el Canal Olímpic de Castelldefels (Baix Llobregat). En una interlocutòria, a què ha tingut accés Efe, la jutgessa Alejandra Gil, que substitueix el magistrat Joaquín Aguirre –de baixa– en el jutjat d’instrucció 1 de Barcelona acorda d’arxivar la causa, que és una derivada del cas Vólkhov sobre presumpte desviament de fons, i aplicar l’amnistia a Gerard Figueras, tal com ell va sol·licitar.

Figueras, juntament amb més càrrecs del PDECat, va ser detingut el novembre del 2019 dins una primera fase de la macrocausa que va obrir el jutge Aguirre. La fiscalia va presentar l’any 2020 una querella contra Figueres –que després va ser secretari d’Acció Exterior entre el 2021 i el 2022– pels delictes de malversació, falsedat documental i tràfic d’influències arran de les sospites que l’empresa pública Equacat S.A. que gestiona el Canal Olímpic, participada per la Generalitat i l’Incasol al 50%, es va utilitzar per a finançar el referèndum del Primer d’OCtubre amb subvencions públiques.

La informació recollia que Figueras havia ordenat que es guardessin urnes al Canal Olímpic i que Equacat pagués gairebé divuit mil euros a Unipost per a distribuir butlletes del referèndum. Per la jutgessa, els fets pels quals Figueres era investigat tenen encaix en l’àmbit d’aplicació de la llei d’amnistia, atès que es tractaria de l’ús de fons públics per assolir la independència de Catalunya, “sense que consti propòsit d’enriquiment personal ni d’obtenir un benefici personal patrimonial”.

Figueras figurava com a investigat en la macrocausa derivada de l’operació Vólkhov, que en dues fases, el 2019 i el 2020, va comportar la detenció de càrrecs que van organitzar l’1-O.  D’aquesta macrocausa va derivar també la peça sobre la suposada ingerència russa en el procés, en què el jutge va remetre al Suprem una exposició raonada amb indicis a parer seu que implicaven el president Carles Puigdemont en els delictes de traïció i malversació. Precisament, ahir, l’Audiència de Barcelona li va ordenar de tancar definitivament aquesta investigació.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor