25.06.2024 - 17:14
|
Actualització: 25.06.2024 - 21:03
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decidit d’amnistiar els sis activistes condemnats per la mobilització a la rodalia del Parlament de Catalunya el 30 de gener de 2018, durant la investidura fallida del president Carles Puigdemont. Cinc
havien estat condemnats a entre 5 i 12 mesos de presó per atemptat contra l’autoritat per, segons la sentència, encarar-se i agredir diversos mossos antiavalots que actuaven a la zona, i l’altre estava pendent de judici. D’altra banda, tots van quedar absolts dels delictes de lesions i desordres públics.
La decisió l’ha pres la secció d’apel·lacions del TSJC, presidida per la magistrada Àngels Vivas i integrada també per Francisco Segura, Maria Jesús Manzano i Manuel Álvarez. També avui la mateixa sala ha amnistiat l’ex-conseller Miquel Buch, el sergent dels Mossos Lluís Escolà, l’Oleksandr S., Víctor Verdejo i els tres activistes de Granollers condemnats a presó pel tercer aniversari de l’1-O.
El procés judicial va ser especialment llarg perquè el judici es va ajornar una vegada per la retirada de la Generalitat com a acusació arran del canvi de criteri segons el qual solament es personaria en casos de lesions acreditables, circumstància que no es va considerar en aquest cas. A més, en aquesta causa hi havia alguns agents que no havien tingut lesions i, en el cas dels cinc que sí que n’havien tingut, no es podia indicar de manera concreta qui les havia causades.
Això va propiciar una nova acusació particular sobrevinguda d’onze d’agents dels Mossos d’Esquadra al començament del judici, que va fer que finalment se suspengués. Set d’aquests agents van ser defensats per José María Fuster-Fabra, vinculat a Ciutadans, ex-membre de Fuerza Nueva i defensor d’agents de policia en uns quants casos històrics.