La llei d’amnistia es votarà al senat espanyol el 14 de maig

  • La majoria absoluta del PP aprovarà un vet, que farà que el projecte de llei torni al congrés espanyol, on s'aprovarà definitivament

VilaWeb
Arnau Lleonart
06.05.2024 - 17:04
Actualització: 06.05.2024 - 17:40

El ple del senat espanyol votarà la llei d’amnistia el 14 de maig, dos dies després de les eleccions de Catalunya. El PP i Vox hi han presentat un vet, que s’aprovarà per la majoria absoluta que la dreta espanyolista té a la cambra, i farà que el projecte de llei torni al congrés espanyol, on s’aprovarà definitivament. Segons que han informat fonts del senat a Europa Press, la mesa del senat ha decidit allargar al màxim els terminis legals per a tramitar la llei, dos mesos des que el senat la va rebre, i han decidit de convocar un ple el 14 de maig, que es podria haver no convocat perquè l’endemà és festiu a Madrid.

La ponència de la comissió del senat que tramita la llei d’amnistia aprovarà avui el seu dictamen d’acord amb l’informe dels lletrats, que va dir que la llei d’amnistia és inconstitucional i que “entra en conflicte amb l’arquitectura jurídica” de la Unió Europea. Aquest dictamen serà refrendat dijous en una reunió de la comissió que es va crear ad hoc per la llei d’amnistia, i dimarts vinent es votarà al ple.

Un cop s’hagi confirmat l’opinió desfavorable del senat espanyol, la llei d’amnistia tornarà al congrés, que en podrà aixecar el vet. El següent ple previst és el que es farà els dies 21, 22 i 23 de maig, quan s’aprovarà definitivament i podrà entrar en vigor.

Des que el projecte de llei d’amnistia va arribar al senat, la mesa ha demanat diferents informes per a dilatar tant com fos possible la tramitació de la llei, amb el límit legal del 16 de maig. Han demanat l’opinió al Consell General del Poder Judicial, el consell fiscal, la comissió de Venècia o els lletrats de la cambra.

Els primers que van expressar-se van ser els lletrats del senat, que van concloure que la proposició de la llei d’amnistia és inconstitucional i en criticaven tant la tramitació com el fons de la norma, que deien que era una reforma de la constitució espanyola d’amagat. El PP també va demanar un informe sobre què passaria si no tramitessin la llei, com li demanava Vox, però els lletrats van deixar clar que s’havia de tramitar.

D’acord amb l’informe dels lletrats, el senat va demanar formalment al congrés que retirés la llei, però li va contestar que no ho faria. El PP podria haver portat el conflicte directament al Tribunal Constitucional espanyol, però sembla que s’esperarà que s’hagi aprovat definitivament.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor