22.11.2023 - 19:32
|
Actualització: 22.11.2023 - 21:52
El debat al Parlament Europeu sobre els efectes de l’amnistia en l’estat de dret de l’estat espanyol, demanat per la dreta i la ultradreta, ha acabat pocs minuts vora les 18.00, després d’unes dues hores de debat. Durant la sessió, el comissari europeu de Justícia, Didier Reynders –que ja es va adreçar al govern espanyol per a expressar dubtes sobre l’amnistia– ha parlat de “queixes de ciutadans” sobre l’amnistia, si bé ha reiterat que la llei es debatrà i analitzarà primer a Espanya, un país amb qui ha reiterat que la Comissió es troba en contacte permanent, i que serà aleshores que s’examinarà des de les institucions europees.
Al debat hi han intervingut membres de tots els grups, incloent-hi Toni Comín (no adscrit) i Diana Riba (verds). En la seva intervenció, Comín ha interpel·lat directament el cap del PP europeu, Manfred Weber, i li ha preguntat si creu que el criteri dels jutges alemanys que van denegar l’euroordre interposada per Llarena contra Carles Puigdemont val menys que no els dels jutges espanyols que el perseguien. Riba, per la seva banda, ha recordat que les amnisties –contra allò que el PP defensa– no són pas una anomalia a Europa ni tampoc a l’estat espanyol, on s’han impulsat fins a tres amnisties fiscals després de la del 1977.
Tot plegat ha estat en un ambient molt tens marcat per les acusacions creuades entre els diputats socialistes i populars, alguns dels quals no han dubtat a equiparar l’amnistia amb un cop d’estat. El debat, de fet, ha arribat enmig d’una ofensiva del PP europeu contra l’amnistia que va començar abans que se’n sabés el text de la llei. Tant Weber com la cap del PP espanyol a la cambra, Dolors Montserrat, ja s’hi van pronunciar obertament en contra en una conferència conjunta, en què van qualificar l’amnistia d’atac a l’estat de dret a Espanya i criticant que Pedro Sánchez “no fa sinó arrapar-se al poder”.
Els populars, de fet, van pressionar perquè els grups dels socialistes i els Verds europeus votessin a favor del debat, tot i que finalment ambdós s’hi van oposar. Sí que hi van votar a favor els Liberals europeus, que, així i tot, van matisar que la posició del seu grup és molt lluny del discurs de la ultradreta espanyola, que parla d’un cop d’estat a Espanya.