MINUT A MINUT

Reynders insisteix que examinaran que la llei d’amnistia sigui compatible amb els tractats de la UE

  • El Parlament Europeu, aquesta tarda, ha estat l'escenari d'un debat tens sobre els efectes de l’amnistia en l’estat de dret de l’estat espanyol

VilaWeb
Redacció
22.11.2023 - 19:32
Actualització: 22.11.2023 - 21:52

El debat al Parlament Europeu sobre els efectes de l’amnistia en l’estat de dret de l’estat espanyol, demanat per la dreta i la ultradreta, ha acabat pocs minuts vora les 18.00, després d’unes dues hores de debat. Durant la sessió, el comissari europeu de Justícia, Didier Reynders –que ja es va adreçar al govern espanyol per a expressar dubtes sobre l’amnistia– ha parlat de “queixes de ciutadans” sobre l’amnistia, si bé ha reiterat que la llei es debatrà i analitzarà primer a Espanya, un país amb qui ha reiterat que la Comissió es troba en contacte permanent, i que serà aleshores que s’examinarà des de les institucions europees.

Al debat hi han intervingut membres de tots els grups, incloent-hi Toni Comín (no adscrit) i Diana Riba (verds). En la seva intervenció, Comín ha interpel·lat directament el cap del PP europeu, Manfred Weber, i li ha preguntat si creu que el criteri dels jutges alemanys que van denegar l’euroordre interposada per Llarena contra Carles Puigdemont val menys que no els dels jutges espanyols que el perseguien. Riba, per la seva banda, ha recordat que les amnisties –contra allò que el PP defensa– no són pas una anomalia a Europa ni tampoc a l’estat espanyol, on s’han impulsat fins a tres amnisties fiscals després de la del 1977.

Tot plegat ha estat en un ambient molt tens marcat per les acusacions creuades entre els diputats socialistes i populars, alguns dels quals no han dubtat a equiparar l’amnistia amb un cop d’estat. El debat, de fet, ha arribat enmig d’una ofensiva del PP europeu contra l’amnistia que va començar abans que se’n sabés el text de la llei. Tant Weber com la cap del PP espanyol a la cambra, Dolors Montserrat, ja s’hi van pronunciar obertament en contra en una conferència conjunta, en què van qualificar l’amnistia d’atac a l’estat de dret a Espanya i criticant que Pedro Sánchez “no fa sinó arrapar-se al poder”.

Els populars, de fet, van pressionar perquè els grups dels socialistes i els Verds europeus votessin a favor del debat, tot i que finalment ambdós s’hi van oposar. Sí que hi van votar a favor els Liberals europeus, que, així i tot, van matisar que la posició del seu grup és molt lluny del discurs de la ultradreta espanyola, que parla d’un cop d’estat a Espanya.

18.15h

[VÍDEO] La intervenció de Diana Riba, íntegra

18.03h

Acaba el debat sobre l'amnistia al Parlament Europeu

El debat sobre l'amnistia al Parlament Europeu ha acabat pocs minuts després de les 18.00 amb la intervenció d'Ángeles Moreno –la segona del debat– en representació de la preisdència espanyola del Consell de la UE.

17.58h

Reynders reitera que l'amnistia es debatrà primer a Espanya

"Vull repetir que nosaltres apreciem la voluntat de les autoritats espanyoles d'articular un diàleg en matèria d'independència judicial", ha començat dient el comissari Reynders en la seva segona intervenció en el debat.

"Quant al projecte de llei d'amnistia, el debat i l'anàlisi de la proposta tindrà lloc primer a Espanya. La comissió, com a guardiana dels tractats, l'analitzarà i en comprovarà la compatibilitat amb el dret comunitari", ha afegit.

17.50h

Jordi Cañas (liberals): "Per set vots, Sánchez ataca l'estat de dret d'aquesta unió"

"Quin és l'interès general de l'amnistia? Prima la virtut? No, prima l'interès de Sánchez de ser president a costa de l'estat de dret a Espanya", ha dit Jordi Cañas, de Ciutadans. I ha afegit: "Per set vots, Sánchez ataca l'estat de dret d'aquesta unió".

17.49h

[VÍDEO] La intervenció de Comín, íntegra

17.45h

Javier Zarzalejos (populars): "Si aquesta amnistia tira endavant, la veu de les institucions europees a l'hora de defensar l'estat de dret serà molt més dèbil"

"Abans del 23 de juliol, l'amnistia era absolutament inconstitucional. Després del 23, l'amnistia és la base de la constitució", ha començat dient Zarzalejos. "Costa de creure que a l'Europa de l'estat de dret, la impunitat és la moneda de canvi que es bescanvia per vots", ha afegit.

"L'amnistia no promou el retrobament, sinó que causa una divisió molt profunda al si de la divisió espanyola", ha asseverat el popular. I ha acabat dient: "Si aquesta amnistia tira endavant, la veu de les institucions europeus a l'hora de defensar l'estat de dret serà molt més dèbil".

17.42h

Jeroen Lenaers (populars): "Si això hagués passat en qualsevol altre país, estarien reclamant a la Comissió que intervingués"

"La separació de poder és un pilar fonamental de l'estat de dret. Em preocupa moltíssim que el president Sánchez no protegeixi la separació de poders i li importi més preservar-se al poder que no preservar l'estat de dret", ha dit Lenaers.

"Fa poc –ha continuat–, el president Sánchez deia que mai donaria suport a l'amnistia, però avui dia la defensa. Si això hagués passat en qualsevol altre país, estarien reclamant a la Comissió que intervingués".

17.38h

Eero Heinaluoma (socialistes): "Jo entenc que se cerqui la reconciliació"

"Al meu país, a Finlàndia, els culpables de rebel·lió van ser indultats després d'una guerra civil molt duríssima. Per tant, jo entenc que se cerqui la reconciliació", ha dit l'eurodiputat finès.

17.34h

Cristian Terhes (conservadors): "Qualsevol polític que opta per violar la constitució del seu país per a mantenir-se al poder és una amenaça als valors europeus"

Cristian Terhes, dels conservadors, ha acusat Sánchez de voler dur l'estat espanyol cap al caos jurídic. "Qualsevol polític que opta per violar la constitució del seu país per a mantenir-se al poder és una amenaça als valors europeus", ha afegit.

17.31h

Andrzej Halicki (populars): "Diguem no a la impunitat"

"He vist a milers de persones als carrers, com a Polònia. Per què? Perquè l'estat de dret és universal i un pilar de la democràcia a Europa", ha dit l'eurodiputat polonès Andrzej Halicki: "M'agradaria que vostès, si parlen de l'estat de dret, siguin creïbles. Diguem no a la impunitat", ha afegit.

17.24h

Eniko Gyori: "La solució no arribarà d'Europa"

"La Comissió Europea és una mestra en l'aplicació de dobles estàndards sobre l'estat de dret", ha començat dient l'hongaresa Gyori. "Estimada Dolors Montserrat, la solució no arribarà d'Europa", ha afegit.

17.19h

Siegried Muresan (populars): "Tothom a Europa sap que Espanya té un govern que ataca l'estat de dret"

"El representant del govern espanyol ha demanat que callem. Però Europa no es quedarà callada, i defensarem l'estat de dret amb els espanyols", ha dit.

"Tothom a Europa sap que Espanya té un govern que ataca l'estat de dret. Això ho sé perquè al meu país, a Romania, el govern també va atacar l'estat de dret", ha afegit. I ha acabat dient: "El meu missatge als espanyols és que no acceptin que es debiliti l'estat de dret. Si guanyen, Espanya no tornarà a tenir un govern que ataqui l'estat de dret mai més".

17.16h

Nicola Procaccini (conservadors): "L'amnistia és el frau més gran de la història d'Europa"

"La separació de poders és una qüestió molt seriosa, no pas un argument de campanya", ha començat dient l'eurodiputat conservador Nicola Procaccini. "Els diputats socialistes decideixen de cancel·lar els delictes de terrorisme per set vots. És el frau més gran de la història d'Europa".

17.11h

Javi López (socialistes): "L'amnistia és plenament constitucional"

"Les forces conservadores d'aquesta cambra volen embrutir el nom d'una de les democràcies més robustes d'Europa amb aquest mandat", ha començat dient López. Tot, seguit, ha dit que l'amnistia és "plenament constitucional i compatible amb els principis de la UE".

"El perdó fa més forta la societat espanyola", ha continuat dient López. "Els espanyols han dit que no a la seva estratègia, senyor Weber: no volen acords amb l'extrema dreta", ha etzibat al dirigent del PP europeu.

17.07h

Intervenció molt abrandada de Manu Pineda (esquerra)

L'eurodiputat Manu Pineda, del grup de l'esquerra, ha protagonitzat una intervenció molt abrandada en què ha retret a la dreta espanyola la seva vinculació amb el règim franquista. La presidència li ha acabat tallant el micròfon, però l'eurodiputat ha continuat parlant en un to molt elevat durant uns segons fins que, finalment, ha abandonat la tribuna mentre se l'aconsellava que respectés les normes de comportament de la cambra.

17.03h

Hermann Tertsch (conservadors): "Hi haurà comissions que terroritzaran els jutges"

Tertsch, de Vox, ha començat la seva intervenció titllant l'amnistia d'il·legal i constitucional i ha recordat els pronunciaments d'uns quants dirigents del PSOE contra l'amnistia.

"El senyor Reynders no s'ha assabentat que hi haurà comissions que terroritzaran els jutges. Això és el que està passant a Espanya; és un cop d'estat", ha acabat dient.

16.58h

Diana Riba (verds): "Les amnisties no són una anomalia"

"Les amnisties no són una anomalia", ha començat dient Riba, que ha recordat l'amnistia del 1977 a l'estat espanyol i les tres amnisties fiscals que s'han dut a terme en les dècades següents. "Hi haurà llei d'amnistia perquè hi ha una majoria que hi dóna suport", ha assegurat.

"En aquesta cambra preocupa que el CGPJ faci cinc anys que està caducat, i que senadors del PP es vantin de controlar el tribunal per la porta de darrere", ha afegit.

16.56h

Dolors Montserrat (populars): "L'acord de govern converteix els jutges en víctimes i les víctimes en jutges"

Seguint el testimoni de Weber, Montserrat ha titllat l'amnistia de cop d'estat i de deteriorament a la democràcia, i ha apel·lat a la Comissió Europea perquè hi posi remei. "L'acord de govern converteix els jutges en víctimes i les víctimes en jutges", ha dit, en una intervenció abrandada. "Actua, Europa", ha acabat dient.

16.53h

Toni Comín (Junts i Lliures per Europa): "Qui tenia raó, els jutges espanyols o bé els jutges alemanys?"

"Els jutges de Slesvig-Holstein van dir que l'1-O no era sedició ni rebel·lió, ni tampoc de desordres públics. Qui tenia raó, senyor Weber? Els jutges espanyols o bé els jutges alemanys?", ha preguntat.

16.49h

Eugenia Rodríguez Palop (esquerra): "L'amnistia és necessària per a desfer un camí que mai s'hauria d'haver travessat"

"Espanya seria Polònia si vostès, senyors del PP, governessin. Però no governen, així que controlin les emocions", ha començat dient Rodríguez Palop.

"L'amnistia és necessària per a desfer un camí que mai s'hauria d'haver travessat: el de la confrontació nacional", ha acabat dient.

16.46h

Jorge Buxadé (conservadors): "La situació a Espanya és molt més greu que no a Polònia o bé Hongria"

"Les lleis d'amnistia només són admissibles si la constitució les preveu explícitament", ha dit Jorge Buxadé, de Vox. "Stalin estaria orgullós de Sánchez. Nosaltres el menyspreem", ha afegit, poc després de comparar l'amnistia amb un cop d'estat.

"Espanya transita el camí amarg de la tirania amb el silenci de Brussel·les. La situació a Espanya és molt més greu que no a Polònia o bé Hongria", ha acabat dient

16.42h

Jordi Solé (verds): "L'amnistia intenta de remeiar un error democràtic"

"On eren les vostres preocupacions de l'estat de dret quan van empresonar polítics catalans europeus? Quan ens van posar Pegasus al mòbil?", ha començat dient Jordi Solé.

"Tot i el pols de la dreta mediàtica, es demostrarà que l'amnistia compleix amb els valors europeus i intenta de remeiar un error democràtic", ha assegurat.

16.39h

Adrián Vázquez (liberals): "La història s'escriu en dies com avui"

Adrián Vázquez, adscrit com a membre dels liberals per Ciutadans, ha començat la seva intervenció tot denunciant que l'amnistia ha convertit en "una casta política intocable" els exiliats catalans. "Això no només ho dic jo: ho diuen els milions de ciutadans que han sortit als carrers al llarg dels darrers dies", ha continuat.

"La història s'escriu en dies com avui", ha dit, tot comparant l'aprovació de l'amnistia amb la situació de l'estat de dret a Polònia i Hongria. "Confiem en la valentia de la Comissió", ha acabat dient.

16.35h

Iratxe García (socialistes): "El PP i Vox són incapaços d'entendre Espanya"

Iratxe García, del grup socialista, ha començat la seva intervenció demanant serenor a la resta de parlamentaris i, tot seguit, ha acusat el PP d'embravir les protestes contra la seu del PSOE a Madrid.

"Davant la crisi territorial espanyola només hi ha dos camins: el camí fracassat de la confrontació o bé el camí del diàleg", ha dit. "No hi ha un atac més gran a l'estat de dret que l'aliança amb la ultradreta", ha afegit, en al·lusió al PP.

"La història d'Espanya és una història d'èxit, i el PP i Vox són incapaços d'entendre Espanya", ha continuat.

16.30h

Manfred Weber (populars): "La gent a Espanya espera una Europa que protegeixi l'estat de dret"

Manfred Weber, el cap del PP europeu, s'ha mostrat molt més contundent amb l'amnistia. "No es tracta del partit, es tracta de l'estat de dret. S'està violant l'estat de dret si no se sancionen els delictes", ha dit.

"La gent a Espanya espera una Europa que protegeixi l'estat de dret. Als ciutadans no se'ls pot dir que l'amnistia no és constitucional i després aprovar-la", ha afegit, en al·lusió a Sánchez.

"Espanya està en mans del separatisme, i hi ha el risc que es faci un referèndum a Catalunya", ha acabat dient. "A Espanya es vencerà a Sánchez, aviat o tard", ha promès.

16.19h

Didier Reynders (Comissió Europea) denuncia "queixes" sobre l'amnistia i afirma que la UE està en contacte permanent amb el govern espanyol sobre la llei

Didier Reynders, comissari europeu de Justícia, ha estat el segon ponent a intervenir. Reynders, que ha expressat dubtes sobre l'amnistia, ha titllat de preocupant el blocatge en la renovació del CGPJ, i també ha assenyalat els problemes en el règim d'incompatibilitat dels jutges. Així i tot, Reynders ha reconegut –tot citant l'informe sobre l'estat de dret a la UE del 2023– que la majoria d'indicadors sobre l'eficiència de la justícia a l'estat espanyol han millorat.

Quant a l'amnistia, Reynders ha recordat que a final de novembre va enviar una carta a dos ministres espanyols en què demanava més informació sobre la proposta de llei d'amnistia, i ha explicat que el ministre Bolaños li va respondre manifestant-li la seva voluntat de diàleg. "Han arribat moltes queixes de ciutadans sobre la llei d'amnistia. Volen saber si l'amnistia i les comissions d'investigació respecten l'article dos de la UE sobre la separació de poders", ha explicat.

"La Comissió manté la seva posició sobre la situació a Catalunya. Continua essent una qüestió interna d'Espanya que s'haurà de dirimir en acordança amb el seu ordre constitucional", ha afegit. I tot seguit ha dit que la Comissió estudiarà a fons la llei d'amnistia per a veure si s'ajusta a l'ordre jurídic europeu.

16.13h

Ángeles Moreno (presidència espanyola del Consell de la UE): "Espanya sempre ha estat compromesa amb l'estat de dret"

Comença intervenint Ángeles Moreno, representant de la presidència espanyola del Consell de la UE. "Espanya, i altres estats membres, ha aprovat en el passat lleis d'amnistia sense que hagi suscitat debats al Parlament Europeu", ha començat dient. I, tot seguit, ha recordat que l'amnistia és un afer intern de l'estat espanyol i que qui s'hi haurà de pronunciar, en tot cas, serà la justícia espanyola, a través del Tribunal Constitucional.

"Espanya sempre ha estat plenament compromesa amb els elements centrals de l'estat de dret a la UE", ha afegit.

15.02h

Comença el debat sobre l'amnistia

Comença el debat sobre l'amnistia al Parlament Europeu, més de tres hores més tard que no era previst originalment

13.56h

El debat sobre l'amnistia s'endarrereix i començarà a quarts de quatre

El debat sobre l'amnistia, programat a les 13.00, començarà a quarts de quatre de la tarda, segons que han confirmat fonts parlamentàries a VilaWeb, perquè la ronda de votació de propostes d'aquest migdia s'ha allargat més que no era previst.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor