Amnistia Internacional retreu a Espanya que no investigui l’espionatge amb Pegasus i les infiltracions policíaques

  • Amnistia publica el seu informe anual i critica la vulneració de drets fonamentals a l'estat espanyol

VilaWeb
Redacció
24.04.2024 - 10:33
Actualització: 24.04.2024 - 11:32

L’informe anual d’Amnistia Internacional és un nou revés a l’estat espanyol. L’ONG en defensa dels drets humans és especialment dura per la manca d’investigació i rendició de comptes per l’espionatge amb Pegasus –esmenta la investigació del Parlament Europeu sobre el Catalangate–, les infiltracions policíaques en moviments socials i la tragèdia a la tanca de Melilla, en la qual encara no s’ha determinat quantes persones van morir.

“Una investigació del Parlament Europeu va confirmar que s’havia utilitzat el programa espia Pegasus contra seixanta-cinc persones, pel cap baix, entre les quals, periodistes, figures polítiques i membres de la societat civil catalana”, recull l’informe, que lamenta que les causes judicials dels afectats no han avançat gens.

“Al juliol, arran de la manca de cooperació de les autoritats israelianes, l’Audiència espanyola va tancar provisionalment la investigació sobre l’ús del programa espia Pegasus contra el president, la ministra de Defensa i el ministre de l’Interior”, conclou.

Quant a les infiltracions policíaques, Amnistia lamenta la manca de voluntat per a aclarir-ho. “No es van obrir investigacions arran de la informació publicada en mitjans de comunicació sobre agents de policia d’incògnit que s’havien infiltrat en moviments socials fent servir relacions íntimes i sexuals com a tapadora”, diu el document, que afirma que el Ministeri de l’Interior es va escudar en la llei de secrets oficials per no revelar cap detall sobre l’operació.

Així mateix, Amnistia destaca abusos de la legislació contra la llibertat d’expressió, com ara, la persecució contra l’equip del programa Està passant, de 3Cat, pel gag de la Mare de Déu del Rocío.

Tragèdia de Melilla

D’altra banda, sobre la tragèdia a la tanca de Melilla, en la qual ONG marroquines asseguren que van morir trenta-set persones, pel cap baix, Amnistia recorda que el comitè de l’ONU contra la Tortura ha reclamat una investigació exhaustiva i independent per l’ús de força il·legítima per part de la policia espanyola.

“La fiscalia general va tancar la investigació sobre els fets el desembre de 2022, tot argumentant que els agents de policia havien actuat d’acord amb la legislació nacional. Segons fonts oficials, ningú va poder travessar la frontera de Melilla per sol·licitar asil el 2023”, recorda l’informe.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor