Amnistia Internacional, relegada pel Suprem a fer cua per entrar de públic al judici

  • 'Ens tocarà matinar', diu a VilaWeb una font de l'associació, que preveu d'enviar dues persones a Madrid per aconseguir lloc entre la cinquantena de places reservades al públic

VilaWeb
Imatge general de la sala de plens del Tribunal Suprem on es jutjarà els líders independentistes
Josep Rexach Fumanya
06.02.2019 - 01:50
Actualització: 06.02.2019 - 10:58

No tenen cap més possibilitat. Amnistia Internacional haurà de fer cua per entrar de públic a la sala de vistes del Tribunal Suprem espanyol i poder actuar com a observador internacional. És l’única sortida que té aquesta coneguda associació de defensa dels drets humans, després de la decisió del tribunal de no reservar espai per a observadors internacionals dins la sala del judici de l’1-O. ‘Ens tocarà matinar per tenir un lloc a la cua’, diu a VilaWeb una font de l’associació, que preveu d’enviar dues persones a Madrid per aconseguir una de les cinquanta places reservades al públic.

Amnistia Internacional havia demanat expressament al Suprem de tenir un espai dins la sala de plens per a comprovar que els encausats tenien un judici just. Tanmateix, el tribunal els ha denegat aquesta petició per carta. International Trial Watch ha fet una petició similar. El Suprem encara no ha resolt la sol·licitud, però és previsible que la refusi. En la resposta, el TS també els impedeix d’acreditar-se com a mitjà, una altra via per a poder entrar a la sala de vistes. Així doncs, l’única opció que tenen és provar d’entrar-hi de públic.

Segons que explica l’oficina de premsa del tribunal a VilaWeb, en total hi haurà cinquanta places reservades al públic: vint-i-quatre per a familiars dels acusats –dos per a cada un–; una vintena per a periodistes; dos per a diputats del PNB i alguna més per a autoritats, com és el cas del president de la Generalitat, Quim Torra, i el vice-president del govern, Pere Aragonès, que ja han anunciat que dimarts assistirien a la primera sessió del judici. Fonts d’Amnistia Internacional expliquen que no volen fer polèmica d’aquesta decisió del Suprem, però que seria un problema si finalment tampoc no hi poguessin entrar com a públic.

La sala segona del Suprem va refusar de reservar un espai a observadors, tot adduint que s’oferirien totes les sessions íntegres en streaming a la web del tribunal. ‘Qualsevol ciutadà que vulgui convertir-se en observador podrà fer-ho’, van dir. Fonts d’entitats que volen actuar com a observadors expliquen a VilaWeb que el vídeo en streaming no assegura una comprensió fidedigna de tot allò que passarà dins la sala perquè molts detalls es poden perdre.

Per una altra banda, la plataforma International Trial Watch – Catalan Referendum Case (ITW), creada expressament per a aquest judici, ha demanat una reunió amb Manuel Marchena, president de la sala segona del Tribunal Suprem espanyol, perquè els cedeixi un espai. És molt possible que aquesta via que proposa ITW tampoc no arribi a bon port i els observadors hagin de fer cua entre el públic o bé resignar-se a veure la transmissió televisada.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor