Amnistia Internacional nomena presos de consciència els condemnats per les protestes del parc Gezi del 2013

  • Osman Kavala va ser condemnat a cadena perpètua i la resta d'acusats, a divuit anys de presó

VilaWeb
Redacció
17.06.2022 - 21:19
Actualització: 17.06.2022 - 21:49

Amnistia Internacional ha nomenat presos de consciència set persones que van ser empresonades a Turquia per falsos càrrecs, juntament amb el filantrop i defensor dels drets humans Osman Kavala, durant les protestes del parc Gezi del 2013.

L’organització ha explicat en un comunicat que la decisió s’ha pres arran de les condemnes. Kavala va ser condemnat el mes d’abril a cadena perpètua, i la resta d’acusats d’impulsar un intent de cop d’estat van ser condemnats a divuit anys de presó.

Kavala era a la presó d’ençà del 2017 pendent d’un judici pels càrrecs que li imputaven, i organismes com el Tribunal Europeu de Drets Humans van advocar pel seu alliberament. Així mateix, el Consell d’Europa, el Departament d’Estat dels Estats Units i altres organitzacions internacionals també es van pronunciar després de la condemna. “Nomenar aquestes set persones com a preses de consciència és un reconeixement de la injustícia crònica que han sofert, començant per la seva detenció arbitrària i el seu processament de motivació política, i acabant amb el seu judici mediàtic i la seva condemna”, ha manifestat la secretària general d’Amnistia Internacional, Agnès Callamard.

Els set acusats són l’arquitecta Mucella Yapici, l’urbanista Tayfun Kahraman, l’advocat Can Atalay, la realitzadora de documentaris Mine Ozerden, la productora cinematogràfica Cigdem Mater, el director d’educació superior Hakan Altinay i el fundador universitari Yigit Ekmekci.

El passat mes d’abril, el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va descriure l’activista Kavala com “el Soros de Turquia”. “Era el coordinador des de l’ombra dels incidents de Gezi”, deia el mandatari, que subratllava que a Turquia “mai no s’han tolerat els actes dirigits contra la voluntat nacional”. Kavala era part del consell administrador de la branca a Turquia de l’Open Society Foundation, fundada per George Soros, fins al tancament per part de les autoritats turques l’any 2018.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor