03.05.2017 - 10:41
|
Actualització: 03.05.2017 - 11:11
Amnistia Internacional (AI) ha denunciat els ‘constants i creixents atacs’ sobre la llibertat de premsa i els ‘injusts’ processaments a periodistes que s’estan duent a terme a Turquia des de l’intent de cop d’estat el juliol del 2016, que segons Recep Tayyip Erdogan va ser impulsat pel clergue Fethullah Gülen, que viu autoexiliat als Estats Units.
Amb motiu de la celebració del Dia de la Llibertat de Premsa, AI ha publicat aquest dimecres un informe en el qual assegura que acadèmics, periodistes i escriptors que critiquen el govern turc s’arrisquen a ser acusats, amenaçats i censurats des que el país va patir un intent de cop d’estat. Hi ha qui descriu aquesta repressió sobre la premsa com ‘la mort del periodisme’.
A Turquia, almenys 156 mitjans de comunicació han estat tancats per decret de l’Executiu des del juliol del 2016, segons AI. Com a conseqüència, el Sindicat de Periodistes de Turquia (TGS) estima que prop de 2.500 periodistes han perdut la seva feina. A més, la Direcció general de Premsa i Comunicació assegura que el govern turc ha anul·lat les credencials a un total de 778 periodistes.
En el seu informe ‘El periodisme no és un delicte’, Amnistia Internacional ha denunciat que a Turquia els periodistes estan sent processats ‘de manera injusta’ amb lleis antiterroristes, ja que l’Administració turca els acusa de donar suport a Gülen i de ‘fer propaganda d’una organització terrorista’. ‘Aquesta repressió sobre els mitjans s’està produint en el context d’una purga de les crítiques del govern’, ha assegurat l’organització en l’informe.
‘Un gran nombre dels periodistes a Turquia es troben darrere les reixes, tancats durant mesos sense cap judici o estan sent processats sobre la base de lleis antiterroristes’, ha denunciat el secretari general d’Amnistia Internacional, Salil Shetty.
El 2016, el Comitè de Protecció de Periodistes va considerar Turquia com el país que més periodistes empresonava al món. Malgrat això, el govern turc assegura que no hi ha cap periodista empresonat a Turquia.
AI ha cridat tots aquells amb influència, tant dins com fora de Turquia, al fet que pressionin el govern turc perquè elimini la ‘catastròfica’ repressió sobre els mitjans de comunicació en els últims mesos. Segons l’organització, les crítiques per part d’altres estats han estat limitades amb només algunes excepcions, com la resposta de la cancellera alemanya, Angela Merkel, després de la detenció del periodista del diari ‘Die Welt‘, Deniz Yücel.
Amnistia Internacional ha demanat a l’Administració turca que garanteixi que els periodistes realitzin les seves funcions sense amenaces ni assetjaments, a més d’eliminar els càrrecs i alliberar els treballadors dels mitjans de comunicació que han estat detinguts simplement per fer la seva feina.