Amnistia Internacional denuncia casos d’ús il·legal de la força per part de la policia a l’estat espanyol durant el confinament

  • L'organització, preocupada per la manca d'investigacions ràpides i imparcials sobre les actuacions policíaques

VilaWeb

Redacció

24.06.2020 - 09:22

Amnistia Internacional ha denunciat casos d’ús il·legal de la força per part de la policia a l’estat espanyol durant el confinament per frenar l’expansió de la covid-19. En un informe en què analitza violacions de drets humans durant el confinament a Europa, l’organització es mostra preocupada i assenyala que ja ha denunciat anteriorment “a manca d’investigacions ràpides i imparcials sobre aquests casos, així com sobre controls policíacs discriminatoris. D’altra banda, l’organització insisteix en la seva preocupació reiterada sobre les ‘restriccions desproporcionades’ a Espanya pel que fa a la llibertat d’expressió per la ‘llei mordassa’.

En l’informe, Amnistia Internacional denuncia diversos casos en què considera que la policia ha fet un ús il·legal de la força des del 15 de març, dia en què es va adoptar formalment el confinament. Segons apunta el document recollint dades del Ministeri de l’Interior espanyol, s’han comptabilitzat més d’un milió d’infraccions i més de 8.500 persones han estat detingudes durant el confinament a Espanya.

Entre els casos que recull l’informe, hi ha el de ‘persones que han estat bufetejades i empentades sense oferir cap tipus de resistència a un control d’identificació o a una detenció’.

Per exemple, l’organització denuncia un cas al País Valencià en què la policia va fer baixar un home i una dona del seu cotxe i van demanar a l’home que es baixés els pantalons i la roba interior mentre estava a la carretera. Un altre dels casos que expliquen és a Bilbao, on policies van ‘empentar i pegar de manera violenta amb la porra’ un noi, mentre que a Màlaga policies van pegar diverses vegades un home abans de detenir-lo.

A més, Amnistia Internacional denuncia en l’informe que algunes de les persones que han gravat aquestes situacions han estat multades per ‘ús sense autorització d’imatges d’oficials de policia’ i ‘manca de respecte a la policia’. ‘El primer delicte és particularment problemàtic i restringeix desproporcionadament el dret a la llibertat d’expressió’, indica l’informe, que reivindica el dret a poder informar la ciutadania sobre les actuacions policíaques.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor