Amnistia Internacional demana a Bèlgica que no lliuri Valtònyc a Espanya

  • L'ONG demana a Espanya i Bèlgica que protegeixin la llibertat d'expressió del cantant

VilaWeb

Redacció

15.03.2021 - 10:19
Actualització: 15.03.2021 - 10:20

Amnistia Internacional ha fet una crida a Espanya i Bèlgica perquè protegeixin la llibertat d’expressió de Valtònyc, que resta a l’espera que el Tribunal Constitucional belga decideixi si una llei belga de 1847 que tipifica com a delicte les injúries al rei s’ajusta a la legislació actual i al dret internacional dels drets humans per veure si se li pot aplicar a Valtònyc i lliurar-lo a Espanya. Amnistia Internacional demana a Bèlgica que “compleixi les seves obligacions en matèria de drets humans no facilitant el lliurament de Valtònyc a Espanya”, on el tancarien a la presó “tan sols per haver exercit el seu dret a la llibertat d’expressió”.

Així mateix, demana a Espanya a retirar l’euroordre contra Valtònyc, a suprimir del codi penal els delictes d’enaltiment del terrorisme i d’injúries a la corona i a no tipificar com a delicte formes d’expressió “més enllà de les que animin a altres a cometre un acte delictiu reconeixibles amb la intenció d’incitar-los a cometre aquest delicte i amb una probabilitat raonable que es porti a terme, i quan existeixi una relació clara entre les paraules i l’acte delictiu.

A més, demana a tots dos estats que “harmonitzin” les seves legislacions penals amb les normes internacionals de drets humans i suprimeixin les disposicions que restringeixen de forma desproporcionada la llibertat d’expressió, donant una protecció especial al rei i altres figures públiques davant la crítica.

Amnistia Internacional assegura que les lleis que penalitzen les injúries a la monarquia “constitueixen una restricció il·lícita del dret a la llibertat d’expressió”. Recorda que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha assegurat “en repetides ocasions” que “dotar als caps d’estat d’un règim jurídic especial, que els sostregui de les crítiques només a causa de la seva funció o règim jurídic, sense tenir en compte si la crítica està justificada” impedeix la llibertat d’expressió sense contemplar cap “necessitat social imperiosa”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem