28.03.2023 - 00:01
El report anual d’Amnistia Internacional (AI), “La situació dels drets humans en el món”, reprova l’estat espanyol per l’ús del programari espia Pegasus contra “figures polítiques catalanes, periodistes, advocats i familiars”. En relació amb això, destaca que les investigacions dels tribunals catalans continuen estancades, malgrat que el CNI ha admès que havia espiat l’independentisme. També posa en relleu que les autoritats espanyoles van cometre violacions greus de drets de refugiats i immigrants a les fronteres. Posa un èmfasi especial en la matança de Melilla del 24 de juny de 2022. “Les autoritats espanyoles i marroquines van emprar força il·legítima i van cometre actes que poden ser constitutius de tortura i més maltractaments contra homes negres de l’Àfrica subsahariana”, recull el document.
Així mateix, AI parla de l’anomenada policia patriòtica, que considera “sospitosa” de soscavar el moviment independentista i Podem. Per a exemplificar-ho, esmenta el cas d’un agent de policia condemnat a dotze mesos de presó per delicte de fals testimoni contra polítics catalans. El text també recull que els Mossos d’Esquadra i la policia espanyola han fet un ús “sovint imprudent i desproporcionat” de bales de goma en les protestes d’aquests darrers cinc anys a Catalunya.
Gestió de les residències
Per una altra banda, el text diu que les autoritats no van investigar adequadament les morts de gent gran en residències durant la pandèmia de covid-19. “Aproximadament el 90% de les recerques de la fiscalia van ser arxivades, tot i que el fiscal general de l’estat espanyol reconeixia que s’havien comès violacions de drets humans en aquests centres”, diu.
A parer d’Amnistia Internacional, la majoria de les comissions de recerca encarregades d’examinar el tractament rebut per la gent gran en les residències es van tancar sense cap explicació clara i les autoritats no van establir cap comissió de recerca per a fer retre comptes als responsables d’aquestes morts.
Doble moral i drets humans al món
A escala mundial, Amnistia Internacional denuncia la “doble moral” en matèria de drets humans a tot el món, com també la inacció de la comunitat internacional a l’hora d’aplegar-se al voltant d’uns drets humans i uns valors universals aplicats sistemàticament. Destaquen la contundència d’Occident en la resposta a l’agressió de Rússia contra Ucraïna, però la contraposen amb la “deplorable” manca de mesures significatives contra les greus violacions de drets humans que cometen alguns dels seus aliats, com ara Israel, l’Aràbia Saudita i Egipte.
A més, l’entitat critica que la repressió de la dissidència i les actuacions incoherents en matèria de drets humans també van tenir clares conseqüències en els drets de les dones. Remarca que aquests drets perillen per la inacció dels estats a l’hora de protegir-los i respectar-los.
“Quan es compleixen setanta-cinc anys de la Declaració Universal de Drets Humans, Amnistia Internacional insisteix que un sistema internacional basat en normes ha de fonamentar-se en els drets humans i aplicar-se a tothom a tot arreu”, acaba dient l’informe.