21.05.2024 - 12:49
|
Actualització: 21.05.2024 - 13:11
La junta de portaveus del congrés espanyol ha fixat el 30 de maig el debat i votació definitius de la llei d’amnistia. Serà la culminació d’un periple parlamentari que va començar al novembre, amb el registre de la llei al congrés espanyol. L’endemà, 31 de maig, ja podrà ser publicada al Butlletí Oficial de l’Estat i entrar en vigor. Una volta aprovada, l’amnistia resta a les mans dels jutges, que tindran un termini de dos mesos per aplicar la norma en tots els casos relacionats amb el procés independentista, malgrat que s’esperen recursos al Tribunal Constitucional i que els jutges presentin qüestions pre-judicials al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Ara, el text de la llei deixa clar que s’han d’aixecar totes les mesures cautelars –com ara empresonaments o ordres de detenció– independentment de si s’hi presenten recursos d’inconstitucionalitat o qüestions pre-judicials.
Així doncs, el 30 de maig la llei tornarà al congrés espanyol per a un últim debat després del pas pel senat, on el PP va aprofitar que hi té majoria absoluta per a alentir-ne la tramitació i, finalment, presentar-hi un vet. S’espera que la majoria que doni suport a l’aprovació de la llei a la cambra baixa sigui la mateixa que ja va aprovar la norma el 14 de març: els 178 vots del PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB, Podem, BNG i el diputat José Luis Ábalos.
Novament, PP, Vox, UPN i CC –que sumen 172 vots– s’hi oposaran. El PP ha convocat una manifestació a Madrid contra la llei diumenge vinent, dia 26, coincidint amb la campanya electoral de les eleccions europees. Alhora, han avançat que hi interposaran un recurs al Tribunal Constitucional.
Quan s’hagi publicat al BOE, seran amnistiats per llei els investigats i condemnats per fets relacionats amb el procés d’ençà del primer de novembre del 2011. A partir d’aquest moment, els jutges tindran dos mesos per a aplicar la norma, i també s’obrirà la possibilitat que presentin qüestions pre-judicials a Europa.