Ajornaments per l’amnistia, una decisió excepcional en les causes del procés

  • De prop d'una vintena de casos d'aquests darrers mesos, tan sols en tres s'ha acordat un ajornament de judicis o deliberacions per l'entrada en vigor de la llei d'amnistia, prevista a final de maig

VilaWeb

Text

Clara Ardévol Mallol

22.04.2024 - 21:40
Actualització: 22.04.2024 - 21:43

Des que es debat l’aprovació de l’amnistia al congrés espanyol tan sols tres causes judicials relacionades amb el procés han estat ajornades per la possibilitat de restar emparades per la llei una vegada entri en vigor, aproximadament a final de maig. Alerta Solidària té constància únicament d’aquests tres casos concrets: l’ajornament del judici pel cas 21 Raons, arran de les mobilitzacions al tall del TGV de Girona del 2018; l’ajornament d’una deliberació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel recurs contra la condemna d’un manifestant del Tsunami, Víctor Verdejo; i l’ajornament del judici a la Sane, manifestant independentista de les protestes post-sentència. En el primer cas, la defensa ho va demanar i el tribunal ho va acceptar; en el segon es va acordar per iniciativa del tribunal, amb oposició de la fiscalia; i en el tercer es va demanar, es va desestimar i a darrera hora el tribunal va canviar d’opinió.

En aquestes causes els tribunals han considerat que valia més dictar els ajornaments abans que destinar recursos a procediments que, previsiblement, acabaran essent lletra morta. Però aquestes posicions són minoritàries. Tenint en compte les decisions judicials d’aquests darrers mesos, d’ençà del desembre, quan es va dictar el primer d’aquests ajornaments, només en tres casos de prop d’una vintena que eren en curs els tribunals han decidit d’esperar.

La major part de les causes, malgrat que puguin tenir relació amb el procés, han avançat: el judici a quatre antifeixistes de la UPF per una picabaralla amb S’ha Acabat, el judici a un independentista per la vaga general del 21 de febrer de 2019, un judici a un manifestant contra la monarquia a Castelló, el judici a quatre manifestants post-sentència, el judici a un independentista per una denúncia del PP de Vic, un altre judici a quatre manifestants post-sentència a Manresa, el judici a un antifeixista per una topada amb espanyolistes, la deliberació del Tribunal Suprem espanyol que ratifica la condemna a presó d’Adrián Sas, el judici a un antifeixista del Priorat per una protesta, el judici a un antifeixista per una protesta contra Vox, les citacions de cinc antifeixistes per les protestes contra Vox a Vic i el judici a en David i l’Álvaro, manifestants post-sentència, que ara com ara, és previst que siguin jutjats el 22 de maig. Tampoc no s’ha suspès l’entrada a la presó de Dani Gallardo, condemnat per les protestes post-sentència a Madrid, que es troba sota ordre de crida i cerca.

No en totes les causes s’ha demanat aquest ajornament, però en bona part sí, i també hi ha l’opció que el tribunal ho faci per iniciativa pròpia. Tampoc no és clar si totes les causes les empararia la llei d’amnistia, però moltes, especialment les que tenen a veure amb les protestes post-sentència, és previsible que sí.

Ajornaments que no tenen a veure amb l’amnistia

Hi ha més causes que havien d’avançar aquests darrers mesos i s’han ajornat, però per motius que no tenen a veure amb la llei d’amnistia. Per exemple, el judici a Josep Lluís Alay pel cas de Nova Caledònia, ajornat per la coincidència amb un altre judici. El TSJC també ha acordat d’ajornar el judici a Natàlia GarrigaJosep Maria Jové Lluís Salvadó per l’organització del referèndum, però amb motiu la convocatòria anticipada de les eleccions del 12 de maig. Les seves defenses havien demanat que el judici se suspengués per l’amnistia, però el tribunal considera que no és motiu previst per a suspendre un judici, segons l’article 202 de la llei d’enjudiciament criminal. Una vista prèvia al judici de l’operació Judes també va ser ajornada a principi d’aquest mes per la baixa d’un dels advocats. Precisament en aquesta vista s’havia de dirimir si el judici se suspendria temporalment. Sigui com sigui, no es podrà fer abans que la llei entri en vigor perquè ja no hi hauria temps. Caldrà veure si l’Audiència espanyola considera que l’amnistia empara el cas o no.

Fins ara, moltes d’aquestes peticions s’han respost amb resolucions que no van més enllà d’una negativa del jutge, sense especificar gaire per què es deneguen les suspensions de judicis o deliberacions. Malgrat que, de moment, la decisió d’ajornar els procediments és excepcional, cal veure com evoluciona a mesura que s’acosta l’entrada en vigor de la llei i a mesura que les diverses sales es van pronunciant.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor