12.06.2024 - 15:37
|
Actualització: 12.06.2024 - 17:33
La defensa de Carla Costa, l’activista encausada pel tall de les vies del tren i del TGV el dia de la sentència del Tribunal Suprem espanyol dels fets del Primer d’Octubre, ha demanat d’acollir-se a la llei d’amnistia. Un jutjat la va condemnar a un any de presó i la seva advocada, Montserrat Vinyets, ha presentat l’escrit a l’Audiència de Girona. La defensa argumenta que la pena imposada és per un delicte de desordres públics, inclòs a l’amnistia per a aquells actes contra l’ordre i la pau pública que haguessin estat executats amb el propòsit de mostrar suport a la independència de Catalunya. Carla Costa, aleshores la cara visible del col·lectiu la Forja, va ser l’única encausada i, durant el judici, es va negar a declarar.
Mig miler de persones que van envair les vies del tren a Girona el 14 d’octubre de 2019, tot just després que el Suprem fes pública la sentència pels fets d’octubre del 2017. Ara bé, la fiscalia només la va acusar a ella i en demanava una condemna a dos anys i mig de presó per desordres públics. Finalment, el jutjat penal 5 de Girona la va condemnar a un any de presó, basant-se en un únic vídeo en el qual apareixia caminant per les vies del tren. La defensa de l’activista va recórrer contra la sentència a l’Audiència de Girona i el procés encara és obert.
Malgrat això, ara han demanat d’acollir-se a l’amnistia. Vinyets assenyala que Costa compleix tots els requisits fixats per la llei perquè les mobilitzacions es van emmarcar en el context del procés independentista.
A més, la sentència contra Costa va resoldre que la indemnització a Adif s’havia de resoldre en la fase d’execució de sentència. L’administrador estatal reclamava més de 34.000 euros.