26.11.2024 - 13:16
|
Actualització: 26.11.2024 - 13:23
L’escriptor libanès Amin Maalouf rebrà el 2 de desembre el 36è Premi Internacional Catalunya, concedit pel govern de la Generalitat. Maalouf, nascut a Beirut el 1949, va començar la seva carrera com a periodista, i arribà a dirigir el diari An-Nahar, un dels més importants de tot el món àrab. Arran de la guerra civil al Líban, s’exilià a França, on es consolidà com un prestigiós reporter de guerra, bo i cobrint, per exemple, la guerra del Vietnam o la revolució de l’Iran. El 1993 obtingué el premi Goncourt per la novel·la La roca de Tànios (la Campana) i ha destacat també en l’assaig, amb reflexions sobre la identitat com ara Orígens (també per a la Campana) i Les croades vistes pels àrabs (Edicions de 1984). És secretari vitalici de l’Acadèmia Francesa i doctor honoris causa per la Universitat Rovira i Virgili.
El jurat n’ha destacat els esforços que ha fet per al diàleg intercultural, a més de “l’extraordinari valor literari de la seva obra, amarada d’un sentit ètic profund, que posa en relleu la diversitat cultural d’identitats, llengües i països”. La seva producció literària, diuen, “construeix un espai que comprèn des dels drets individuals i col·lectius fins a una idea de la identitat arrelada en la diversitat més radical”. Enguany, el premi ha tingut setanta-quatre candidats i és guardonat amb vuitanta mil euros i un exemplar de l’escultura La clau i la lletra, d’Antoni Tàpies. Els tres últims premiats han estat la filòsofa nord-americana Judith Butler, l’escriptora bielorussa Svetlana Aleksiévitx i l’economista nord-americà Joseph Stiglitz.
La presidència del jurat l’ocupen el president Salvador Illa i la lingüista Mary Ann Newman, en tant que presidenta delegada. Els membres del jurat són Núria Basi, empresària; Lana Bastašić, escriptora; Juan Manuel Bonet, crític d’art; Agustí Colomines, historiador; Maria C. Freire, biofísica; Joan J. Guinovart, bioquímic; Barbara Hendricks, soprano; Therese Jamaa, directiva tecnològica; Andreu Mas-Colell, economista; Edgar Morin, filòsof; Bel Olid, escriptora i traductora; Carme Pigem, arquitecta; Josep Ramoneda, escriptor i filòsof; i Richard Sennett, sociòleg.