13.10.2021 - 16:46
El grup Ametller Origen ha recuperat el projecte per fer un Agroparc al Penedès, que havia deixat en pausa fa tres anys. La firma manté la intenció de crear una gran àrea de producció circular però ha refet la proposta inicial: dels 50 milions d’euros d’inversió per a un parc de 120 hectàrees ha passat a preveure 180 milions d’euros per crear un recinte de 258 hectàrees. Amb el projecte presentat avui, ja no s’afecten terrenys rústics –fet que havia generat oposició dels moviments ecologistes- i s’aprofita un polígon industrial de Gelida en desús d’ençà de fa quinze anys. Així ho ha detallat el conseller delegat de la companyia, Josep Ametller, que aspira a obrir el parc a finals del 2025 i crear 3.100 llocs de treball, entre directes, indirectes i induïts.
Amb la nova proposta, Ametller Origen preveu posar en marxa el primer “districte agroindustrial d’energia positiva i Co2 negatiu”, des del qual preveu evitar l’emissió de 1.400 tones de gasos contaminants i recuperar 2,5 milions de quilos d’envasos de plàstic. El conreu ecològic, no utilitzar fertilitzants artificials, el reaprofitament del nitrogen, la reutilització de residus i l’ús de biocombustibles són les característiques principals del recinte que la companyia vol construir a Gelida, amb una part dels terrenys a Sant Llorenç d’Hortons.
El projecte també preveu un sistema de microgoteig en el reg a partir de l’aigua de pluges, aigua subterrània i també de la reutilització, alhora que crearà compost natural i s’abastirà d’energia solar amb 12 hectàrees de plaques solars. Segons els càlculs de la companyia, l’Agroparc consumirà 15 Mw anuals i generarà 13 Mw amb energia fotovoltaica, 10,2Mw amb biomassa i 1,6 milions de m3 de biogàs. D’aquesta manera, l’empresa garanteix la sostenibilitat del recinte i augura que podrà aportar energia a la xarxa general de distribució.
Tot plegat, en un sistema de producció en què Ametller Origen vol utilitzar la intel·ligència artificial per ajustar l’oferta a “exactament” allò que demanin els consumidors. També preveu implantar un sistema d’etiquetat per permeti millorar la traçabilitat dels productes. “Volem evolucionar en un concepte poc arrelat a l’estat espanyol: l’agricultura tecnificada”, ha subratllat Josep Ametller davant els nombrosos empresaris que han omplert avui l’auditori de Foment del Treball.
Ametller ha recordat que la intenció de la companyia és arribar a les zero emissions de Co2 el 2027, i ha assenyalat l’Agroparc com a insígnia d’aquest objectiu. Per al conseller delegat, aquest nou recinte pot liderar un “canvi de paradigma” en la indústria agroalimentària, per a què predomini la producció circular. Sobre això, ha augurat que podria ser el primer parc agrari sense ús de pesticides.
Les crítiques ecologistes, “desactivades”
Respecte el projecte del 2016 -aturat a final del 2018-, ara en varia l’extensió i la inversió. El motiu principal, ha detallat Ametller, és la reubicació del parc, que ja no afecta sòl rústic i ara aixecarà les naus logístiques en uns terrenys industrials de Gelida que estan en desús d’ençà de principi dels 2000.
La companyia dóna per “desactivats” els arguments contraris al projecte encapçalats per entitats ecologistes. Segons Ametller, els opositors consideren que el projecte és “fantàstic” i ara ja no hi ha motius de discrepància “perquè es posa en marxa una zona industrial que es connecta amb l’agricultura del voltant”.
Pel que fa la inversió, la previsió és que el gruix dels 180 milions d’euros anunciats l’assumeixi la firma agroalimentària, mentre hi haurà 25 milions que aniran a càrrec d’Agbar i Carburos Metálicos, principals socis del projecte. Amb tot, Ametller ha anunciat que mantenen converses amb altres empreses, com SEAT, per eixamplar el ventall d’inversors que ajudin a tirar endavant el parc. També ha destacat l’aspiració a obtenir part dels fons Next Generation.
Centre referent en recerca
A banda de l’espai productiu i logístic, l’Agroparc també tindrà un espai visitable on collir fruites i verdures, un hostal rural, projectes d’inclusió social i un centre de recerca. D’aquest espai d’investigació, Ametller ha dit que hi vol reunir els millors especialistes per crear un institut de recerca o fundació “que generi corredors de coneixement amb els Països Baixos i Israel”. “Ara som els productors d’horta més grans que hi ha, però som molt ineficients. Necessitem capacitació per capgirar-ho”, ha afegit, tot aspirant a crear un centre referent a Europa.
Preguntat per la posada en funcionament de les instal·lacions, ha detallat que preveuen tenir tots els permisos urbanístics a principis del 2023. Seria aleshores quan començarien les obres de la primera fase –formada pels obradors, els edificis turístics i els hivernacles-, que obriria a finals del 2025. Pel que fa a la resta de l’obra, la previsió és que l’Agroparc estigui a ple rendiment el 2030 a tot estirar.
En tot aquest procés, Ametller calcula que el recinte arribarà a generar 3.100 llocs de treball. D’aquests, un miler serien treballadors directes de les instal·lacions, mentre la resta correspondrien a empleats d’empreses vinculades a la construcció del parc i a la seva posada en funcionament. Pel que fa a l’impacte econòmic, la companyia calcula que pot arribar als 433 milions d’euros.